Otvoren „Osmi hrvatski biennale ilustracije“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je u utorak, 9. lipnja 2020. godine, izložbu „Osmi hrvatski biennale ilustracije“ na kojemu su okviru projekta „Kako vidim budućnost / How I See the Future“ predstavljeni i studentski radovi u Galeriji Klovićevi dvori.

Uputivši čestitke autoricama i autorima iz Hrvatske i Slovenije te svima koji su sudjelovali u pripremi izložbe ministrica Obuljen Koržinek rekla je kako je bijenale ilustracija neizostavno događanje na koje svakim novim otvaranjem otkriva nova imena, posebno mladih umjetnika i ilustratora koji sudjelovanjem dobivaju priliku pokazati svoj talent i kreativnost.
 
Posebno je istaknula međunarodni karakter izložbe koji predstavlja značajan uspjeh u promociji hrvatske suvremene scene te omogućuje povezivanje i daljnje poticanje na razmjenu ideja među umjetnicima.

Na svečanosti otvaranja izložbe uvodnim govorom obratio se ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić. Istaknuvši kako je cilj bijenala potaknuti mlade stvaratelje na daljnje sudjelovanje, kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos zahvalila se svim sudionicima i uručila posebna priznanja autorima. 

Međunarodna bijenalna izložba ilustracije koja se kontinuirano priređuje od 2006. godine ovoga puta održava se u neočekivanim i novim okolnostima, obilježena pandemijom COVID-19 i zagrebačkim potresom. Bijenalna izložba koja se organizira svake druge godine u potrazi za novim trendovima i dosezima u ilustraciji rezultat je suradnje Galerije Klovićevi dvori i diplomskog sveučilišnog studija ilustracija Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku koji provodi projekt istoimenog naziva „Kako vidim budućnost“.

Izložbom je predstavljena prva cjelina radova studenata uključenih akademija iz Hrvatske i Slovenije koji su prema osobnome senzibilitetu izrazili viđenje predložene teme.

Autori izabrani putem javnog natječaja Galerije Klovićevi dvori imat će priliku predstaviti svoje radove u prostorima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i na jesen 2020. godine. Važna je to manifestacija koja mladim umjetnicima omogućava predstavljanje u renomiranom galerijskom prostoru te putem pratećeg dvojezičnog kataloga.
 
Sve studentske radove moguće je pronaći online na web stranici projekta: https://howiseethefuture.com/

 

Pisane vijesti