Ministrica Nina Obuljen Koržinek predstavila Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u HGK

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama na edukaciji za prijavitelje i najavila novu mjeru potpore za kulturne i kreativne industrije u srijedu, 10. lipnja 2020. godine, u Vijećnici HGK.

Javnim pozivom potiče se i financira proizvodnja, distribucija, dostupnost i pristup kulturno umjetničkim sadržajima u novonastalim okolnostima pandemije COVID-19. 

Ministrica je istaknula kako se natječaj ove godine raspisuje s posebnim ciljem prilagodbe kulturnog i kreativnog sektora novonastalim okolnostima te da je usmjeren na osmišljavanje i uspostavu alternativnih načina i modela poslovanja. 

"Svjesni smo da, u razdoblju nakon zatvaranja i krize, pokretanje poslovnih aktivnosti poduzetnika zahtjeva dodatne troškove, pa je natječaj koji je otvoren do kraja lipnja namijenjen kako bi se olakšali i amortizirali ti troškovi", rekla je ministrica. 

Dodala je kako se bespovratna sredstva dodjeljuju za područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti. Ukupna vrijednost Javnog poziva iznosi 8 milijuna kuna. Poziv je usmjeren na uspostavu novih, alternativnih načina i modela poslovanja i rješenja te njihove dugoročne primjene, a posebno će se vrednovati i poticati kreativno i interdisciplinarno umrežavanje, naročito među domaćim partnerima.

Ministrica je podsjetila da su program Poduzetništvo u kulturi pokrenuli 2008. godine Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva koji su zaključno s 2012. godinom zajednički provodili i razvijali. Dodala je i kako se Javni poziv modificirao kako bi odgovorio na nastalu krizu u književno-nakladničkoj i knjižarskoj djelatnosti u 2017. godini te da su u okviru tog poziva otvorene nove knjižare, uređeni prostori postojećih knjižara i antikvarijata, pokrenute putujuće knjižare i zaposleni djelatnici u novootvorenim knjižarama.

Govoreći o održavanju sajmova knjiga u narednom razdoblju i sudjelovanju hrvatskih nakladnika na sajmovima u inozemstvu, ministrica je istaknula kako se oni u razdoblju ponovnog pokretanja kulturnog života nastavljaju održavati. Izdvojila je velike međunarodne sajmove knjiga poput onih u Leipzigu, Parizu, Beču i Montpellieru koji su odgođeni za 2021. godinu te istaknula dobru suradnju sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri HGK koja je omogućila prisutnost hrvatskih nakladnika na brojnim sajmovima.

Najavivši kako je Ministarstvo u postupku izrade prijedloga programa izvanrednih mjera državne potpore i to za poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, ministrica je najavila novu mjeru potpore za kulturne i kreativne industrije u obliku linije kredita.

Prisutnima se uvodno obratio potpredsjednik HGK za industriju, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, a predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK Slavko Kozina se ističući važnost zajedničke suradnje zahvalio Ministarstvu na dosadašnjoj potpori i angažmanu.

Kako bi se prijaviteljima za bespovratna sredstva olakšalo apliciranje na Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama predstavnici Ministarstva kulture odgovarali su na pitanja potencijalnih prijavitelja i prikazali primjere dobre prakse s prošlogodišnjega Javnog poziva. 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica