Otvoren Muzej antičkog stakla u Zadru

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić sinoć je u Zadru na prigodnoj svečanosti, pred oko više stotina nazočnih, otvorio Muzej antičkog stakla, jedinstvenu kulturnu instituciju ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, u čiju je izgradnju Ministarstvo uložilo 45 milijuna kuna.

Muzej je specijaliziran sa svojim postavom i predstavlja jedinstvenu zbirku od oko 2000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, koji potječu od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista.

Izloženi su jedinstveni stakleni predmeti iz antičkoga doba pronađeni na lokalitetima u Zadru, Ninu, Starigradu podno Velebita i Asseriji kod Benkovca.

Muzej ima još oko 2000 staklenih predmeta pohranjenih u svojim prostorijama.

Na 2575 četvornih metara ukupne površine, Muzej antičkog stakla u Zadru osim izložbenih prostorija ima specijaliziranu knjižnicu, kongresnu dvoranu, radionicu za puhanje stakla i suvenirnicu.Na poseban, virtualan način će se prezentirati i antičko staklo iz ostatka Hrvatske.

Otvarajući Muzej ministar Biškupić je rekao da je ovo velik dan ne samo za Zadar i za Dalmaciju, nego i za hrvatsku kulturu u cjelini, a napose za hrvatsku arheologiju.

Ovo je najljepša čestitka svim muzealcima, muzejskoj struci, arheolozima i znanstvenicima uz skorašnji Međunarodni dan muzeja, kazao je ministar Biškupić.

Istaknuo je da je Zadar čuvar jedinstvene zbirke antičke baštine, a kao veliko kulturno središte čuvar je i memorije hrvatske baštine, a time se i Hrvatska predstavlja kao dobar čuvar antičkog nasljeđa.

Ova zbirka antičkog stakla predstavljena je na međunarodnim izložbama u Rimu, Veneciji, Lisabonu i drugim gradovima, ta izložba bila je sjeme koje je vodilo do ovakvoga muzeja, naveo je Biškupić, dodavši kako umijeće baštinjenja traži visoku kulturnu svijest, a ova zbirka impresionira raznovrnošću i svojim oblicima.
 

 
Kazavši kako njegovo Ministarstvo i Vlada potiču razvoj arheološke struke, podsjetio je da je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj zaposleno više od 30 arheologa sve sa željom da se poboljša rad arheologa i prezentira građa kroz postave, izložbe, publikacije i časopise.

"Prepoznavši vrijednost baštine pokrenuli smo otvaranje muzeja. Tako smo otvorili Arheološki muzej Narona, Arheološki muzej u Osijeku, a danas Muzej antičkog stakla, veliku investiciju Vlade i Ministarstva kulture čime je ideja pretvorena u djelo", istaknuo je ministar Biškupić.

Na svečanosti otvaranja okupljenima se obratio ravnatelj Muzeja dr. Ivo Fadić, rektor Sveučilišta u Zadru dr. Ante Uglešić i gradonačelnik Živko Kolega koji je rekao da Zadar postaje nezaobilazno hrvatsko kulturno središte, a s novim projektima u kulturi koji će biti realizirani u slijedećih nekoliko godina Zadar će se kandidirati za europski grad kulture.
 

 
Dr. Marina Miličević Bradač sa Sveučilišta u Zagrebu rekla je, obraćajući se okupljenima, da je ovo jedinstvena zbirka antičkog obrta kako za posjetitelje koji će mu se diviti, tako i za znanstvenike koji će u Muzeju antičkog stakla imati jedinstvenu bazu podataka o antičkom staklu u RH.

Muzej je projektirao arhitekt Branko Silađin, a smješten je u obnovljenoj i dograđenoj povijesnoj palači obitelji Cosmecendi. (Hina) 
 

Najave