Otvoren četvrti Međunarodni festival knjige u Splitu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na otvorenju 4. Mediteranskog festivala knjige sudjelovala je kao izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja i voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić u srijedu, 2. rujna 2020 godine u Splitu.

Poručivši okupljenima kako uz pomoć knjige i umjetnosti svijet vidimo na novi način, što je iznimno bitno u trenutku u kojem živimo, Maja Zrnčić je dodala kako je ovaj Festival dokaz da dobre i vrijedne stvari opstaju. Istaknula je kako je na svim kulturnim djelatnicima zadaća osvijestiti  važnost čitanja i druženja s knjigom te podsjetila kako Ministarstvo financiranjem nakladnika za potporu izdavanju i otkup knjiga pomaže da do čitatelja dospiju recentna izdanja domaćih i svjetskih autora, a kroz poticanje književnog stvaralaštva potiče se stvaranje novih umjetničkih djela.
 
Istaknuvši važnost da se održao kontinuitet ove manifestacije gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara dodao je kako se uspješnom organizacijom Splitskog ljeta i Festivala mediteranskog filma dokazalo da odgovorno prihvaćamo 'novo normalno', ali i da se ne odričemo bitnih segmenata života, osobito kulture.
 
Na hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti zahvalio je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK Slavko Kozina te dodao kako je kultura dio svakodnevice i najbolji odgovor kada propitujemo izazove života.
 
Nakon otvorenja održana je i panel rasprava Nacionalna strategija poticanja čitanja – čitanje kao lijek na kojoj je uz zamjenicu gradonačelnika Grada Splita Jelenu Hrgović Tomaš i višeg savjetnika za izdavačku djelatnost u Agenciji za odgoj i obrazovanje Miroslava Mićanovića, sudjelovala i koordinatorica Strategije Maja Zrnčić.
 
Mediteranski festival knjige četvrtu godinu za redom okuplja izdavače knjiga, autore i sve ljubitelje pisane riječi. Manifestacija se tradicionalno održava u Splitu početkom svibnja no ove je godine zbog okolnosti pandemije koronavirusa bila odgođena za jesen. Velika je važnost otvorenja ovoga sajma jer je to prvi veliki festival i sajam knjiga koji se održava u ovoj izazovnoj godini.
 
Tijekom pet dana održavanja posjetitelji će u skladu s epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo imati priliku uživati u susretima s autorima, panel diskusijama, promocijama knjiga te sudjelovati u raznim radionicama, ali i kupiti knjige po promotivnim cijenama. Festival organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom, a uz podršku brojnih partnera Festivala. 
 
FOTO: Grad Split

>>> Program Mediteranskog festivala knjige

Pisane vijesti | Društvo i zajednica