Otvoren 11. Međunarodni fotografski festival Organ Vida – Neodlučne slike

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

FOTO: Samir Cerić Kovačević 

Na otvorenju izložbe 11. Međunarodnog fotografskog festivala Organ Vida – Neodlučne slike, koje se održalo na platou Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb u utorak, 2. rujna 2020. godine, kao izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudjelovala je glavna savjetnica Nevena Tudor Perković.

Istaknuvši kako smo u ovoj neobičnoj godini kada svi živimo drugačije nego prije, suočeni s novom realnošću, glavna savjetnica ministrice Tudor Perković rekla je kako su pojmovi dijeljenja znanja i iskustva, solidarnost, međusobno razumijevanje, koji su čvrsto ugrađeni u kulturni sektor sada važniji nego ikada.
 
Dodala je kako Festival nastavlja graditi projekt snažno obilježen duhom zajedništva i otvorenošću međunarodnoj sceni, no istovremeno duboko povezan s lokanom zajednicom. U formi bienalnih izložbi ili konferencije on je uvijek jednako zanimljiv, interaktivan i inovativan, dinamičan i kreativan, edukativan i participativan. Posebno je zahvalila i čestitala svima na odlučnosti, upornosti i znanju koji su osigurali kontinuitet festivala, učvrstili mrežu suradnji i zadržali vjernu publiku.
 
Okupljenima se u ime tima kustosa obratio Lovro Japundžić te istaknuo  kako je „ovaj festival za nas prekretnica jer ga prvi put radimo kao kustoski kolektiv, a i od ove godine održava se bienalno". U timu kustosa su još Barbara Gregov, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene.
 
Na otvorenju je izveden performans španjolske umjetnice Virgen Marie, a na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti izloženi su radovi deset umjetnika odabranih putem javnog poziva od strane međunarodnog žirija čiji su članovi+ Christian Siekmeier – direktor berlinske galerije EXILE, Katrina Sluis – kustosica londonske The Photographers’ Gallery, Steph Kretowicz – urednica i spisateljica, Mirjam Kooiman – kustosica amsterdamskog muzeja fotografije Foam, i Vesna Meštrić – viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.
 
Međunarodni fotografski festival Organ Vida bienalna je manifestacija koja okuplja umjetnice i umjetnike iz cijelog svijeta koji rade u mediju fotografije i/ili u njezinom proširenom obliku. Festival izlaže radove odabranih umjetnika koji su uspješno odgovorili na zadanu temu, koja svake godine otvara nova pitanja koja potiču kritičko promišljanje i dijalog o društvenim, političkim i osobnim sadržajima.
 
U okviru Festivala bit će otvorene izložbe u Galeriji Karas, Galeriji Miroslav Kraljević te Galeriji Zvonimir u Zagrebu.
 
>>> Program 11. Organa Vida – Neodlučne slike

Pisane vijesti | Društvo i zajednica