Otvoren Centar za poticanje rane pismenosti u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu 

3. travnja 2023. – U povodu obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu otvoren je Centar za poticanje rane pismenosti, prvi takav u Hrvatskoj, koji će se pridružiti provođenju Nacionalne strategije poticanja čitanja i nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ te podržati kampanju „Čitaj mi“ za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić podsjetila je kako je Vlada Republike Hrvatske prošlog mjeseca prihvatila program „Rođeni za čitanje“, koji se provodi kao mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine s ciljem poticanja međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih sudionika na području poticanja čitanja. Najavila je kako će prva tiskana slikovnica „Bebe su super“ uskoro biti podijeljena, a putem toga programa oko 34.000 beba, koliko se godišnje rodi u Hrvatskoj, dobit će slikovnice.
 
Centar za poticanje rane pismenosti, opremljen uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, otvoren je s ciljem pretvaranja karlovačke knjižnice u kulturno i informacijsko središte što povezuje stručnjake i organizacije koje rade na dobrobit djece u zajednici. Bit će to mjesto u kojemu će se održavati predavanja, radionice, seminari za knjižničare, odgojitelje i roditelje, a poticat će se i suradnja s pedijatrima, odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, nakladnicima i medijima.
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica