Otvoren 24. Međunarodni festival Čipke u Lepoglavi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

24. Međunarodni festival čipke koji će se ove godine održavati u virtualnom obliku svečano je otvoren u petak, 11. rujna 2020. godine u Pavlinskom samostanu u Lepoglavi.

Na otvorenju je kao izaslanica ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudjelovala voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić.

Govoreći o vrijednom tradicijskom znanju i vještini izrade lepoglavske čipke Tatjana Horvatić posebno je istaknula angažman i trud lokalne zajednice i organizatora koji su i u izvanrednim okolnostima pronašli način da se održi dugogodišnji kontinuitet tradicije festivala i nastavi brižno prenošenje njezinih vrijednosti naročito novim generacijama te trajno osigura očuvanje i promocija čipkarstva ispunjavajući sve ciljeve UNESCO-ove Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Pozdravnim riječima okupljenima su se obratili i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Anđelko Stričak, izaslanica ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, pomoćnica ministrice Olivera Šarić, predsjednik županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Genka Vasileva Georgieva, a prisutni su bili i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, izaslanik biskupa Varaždinske županije prč. Anđelko Koščak te drugi predstavnici institucija.

Festival je otvoren video uratkom snimljenim upravo za 24. izdanje, njime su predstavljeni radovi čipkarskih centara ovogodišnjih domaćih i inozemnih partnera manifestacije kojima se na taj način unatoč pandemiji omogućilo sudjelovanje i čime se nastavio kontinuitet održavanja Festivala.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala čipke trajat će najduže do sada, od 11. do 30. rujna 2020. godine. Uz virtualno izdanje koje je moguće posjetiti na web stranici http://cipkarski-festival.com/, festivalske izložbe bit će također moguće razgledati i uživo uz obavezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.


FOTO: Grad Lepoglava

Pisane vijesti | Društvo i zajednica