Osječko ljeto kulture već gotovo četvrt stoljeća središnji kulturni događaj Osijeka i istoka Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Kulturni centar Osijek


28. lipnja 2024., Osijek - Koncertom 4 tenora - Đanija Stipaničeva, Filipa Hojzaka, Marka Pecotića i Vladimira Garića u legendarnoj baroknoj Tvrđi, otvoreno je 24. izdanje Osječkog ljeta kulture, jedinstvene manifestacije koja već gotovo četvrt stoljeća obogaćuje kulturnu scenu Osijeka, Slavonije i cijele Hrvatske.

Uz zahvale i čestitke organizatorima i svima koji pridonose sve bogatijim programima kulture i umjetnosti u Osijeku, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako Osječko ljeto kulture iz godine u godinu postaje mjesto susreta, dijaloga i promicanja kvalitete i izvrsnosti kulturnog stvaralaštva.

„Drago mi je što će i ovog ljeta, kroz slijedeća dva mjeseca, u ambijentalnim prostorima naše revitalizirane Tvrđe i drugdje u gradu, publika svih uzrasta imati priliku vidjeti brojne izvedbe“, naglasila je ministrica uz pohvale programu „Oljkić“ posvećenom stvaralaštvu za djecu koji pridonosi razvoju publike.

„Ministarstvo kulture i medija podržava sve napore koji se ulažu, kako u unaprjeđenje kvalitete svih kulturnih programa, tako i u infrastrukturne projekte, stoga nastavljamo podupirati i Osječko ljeto kulture, ali i svaku uspješnicu Grada Osijeka kao regionalnog kulturnog središta“, naglasila je ministrica.

Ministrica je posebno istaknula kako je Osijek među gradovima koji su povukli najviše novca za energetsku obnovu kulturnih dobara - zgrade Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Gradske i sveučilišne knjižnice i obnovu Barutane. Podsjetila je na podršku Ministarstva kulture i medija  iznimno uspješnim projektima kao što je K-HNK - konzorcij hrvatskih nacionalnih kazališta, u koji se osječki HNK uključio s uspješnom koprodukcijom predstave „Snježna kraljica“, ali i na novopokrenuti Panonski festival knjige koji se u samo dva izdanja profilirao u odličan festival književnih programa koji su nedostajali ovom dijelu Hrvatske.

Ministrica je, također istaknula kako su uznapredovali radovi na uređenju i opremanju koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru vrijedni 1,7 milijuna eura, čiji se završetak očekuje do kraja ove godine. „Uređenjem koncertne dvorane, u kojoj će vjerujemo budući programi Osječkog ljeta kulture naći svoje mjesto, Osijek će dobiti prvu takvu dvoranu u svojoj povijesti, površine gotovo 1000 četvornih metara s oko 400 mjesta“, dodala je ministrica. Podsjećamo, sredstva za ovaj projekt u cijelosti su osigurali Ministarstvo kulture i medija (930.000 eura) i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU (770.000 eura).

Ovogodišnje 24. Osječko ljeto kulture trajat će do 31. kolovoza, a publici će predstaviti 66 glazbenih, dramskih, plesnih, filmskih, književnih programa, izložbe te raznolik program namijenjen djeci pod nazivom „Oljkić“. Lokacije na kojima će se izvoditi programi raznolike su i atraktivne te pružaju sliku Osijeka kao ambijentalnog, povijesnog grada.

Pisane vijesti