​Osječki lutkari otvorili 54. PIF - međunarodni festival kazališta lutaka

17. rujna 2021. - Izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl, zajedno sa zamjenikom zagrebačkog gradonačelnika Lukom Korlaetom, otvorio je 54. PIF - međunarodni festival kazališta lutaka.


Čestitajući organizatorima na ovogodišnjem izdanju PIF-a, državni tajnik Partl je podsjetio kako je taj najstariji i najveći festival kazališta lutaka u Hrvatskoj od svojega utemeljenja 1968. predstavio više od 900 lutkarskih predstava iz 464 kazališta, iz 53 zemlje sa svih kontinenata svijeta, te tako Zagreb pretvorio u svjetsko lutkarsko središte. Programi PIF-a posebno su važni za razvoj publike, istaknuo je Partl, dodajući kako govoreći univerzalnim jezikom, lutkarska umjetnost privlači i odgaja nove generacije u buduće kazališne posjetitelje.  

54. međunarodni festival kazališta lutaka, otvoren je predstavom Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku „Pliva patka preko Drave“. Tijekom sedam festivalskih dana, do 23. rujna, održat će se 9 predstava u službenom dijelu programa i 24 popratna programa – predstave, izložbe, promocije knjiga, lutkarske radionice i filmske projekcije. U Zagrebu gostuje više od 120 lutkara iz 12 različitih kazališta i 9 zemalja, uz hrvatska, gostuju i lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Češke, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Rumunjske.


 Pisane vijesti