Online konferencija „The Role of Cultural Heritage in Socio-Economic Development and Preservation of Democratic Values – HERItage“

Višednevna konferencija Uloga kulturne baštine u socijalno-ekonomskom razvoju i očuvanju demokratskih vrijednosti – HERItage okupila je brojne međunarodne sudionike, a održava se online u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije od ponedjeljka 15. lipnja do četvrtka, 18. lipnja 2020. godine. 


Foto: Sveučilište u Rijeci

Na trećem online panelu čija je tema bila Europska kulturna baštine kao ključni element europskog identiteta (European Cultural Heritage as the Crucial Element of European Identity) sudjelovala je Anja Jelavić, ovlaštena za obavljanje poslova ravnateljice Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture RH u srijedu, 17. lipnja 2020. godine.

Susret je moderirala Irena Kregar Šegota, Rijeka ECOC 2020, a uz Anju Jelavić kao predstavnicu Ministarstva kulture govorili su: Harald Hartung, voditelj jedinice za otvorena i inkluzivna društva Europske komisije; Matjaž Gruden, direktor Demokratske participacije Vijeća Europe; Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Urlich Fuchs, stručnjak za gradove – europske prijestolnice kulture i Vedran Mimica sTehnološkog instituta u Illinoisu.
 
Konferencija koju je organiziralo Sveučilište u Rijeci u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH i Europske komisije, a u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU,  bavi se središnjim pitanjima koja utječu na budućnost istraživanja i razvoja u društvenim i humanističkim znanostima s naglaskom na područje kulturne baštine.

Govorilo se o kulturi kao središtu aktivnosti Vijeća EU od samih početaka, o ideji višeslojne integracije te inicijativama koje osnažuju kulturu, povijest i baštinu kao zajednički temelj europskog identiteta. Nakon uspješnog projekta Europske godine kulturne baštine 2018. Europska komisija je odredila okvir za akcije u kulturnoj baštini te je bilo pitanja o inicijativama koje članice EU poduzimaju na nacionalnim razinama.

Putem rasprave s donositeljima politika i dionicima u kulturi o utjecaju kulturne baštine na socioekonomski razvoj, očuvanje demokratskih vrijednosti, održivosti te budućim radnim mjestima otvorena su pitanja o budućnosti istraživanja i razvoja, posebno u društvenim i humanističkim znanostima u svijetu koji se brzo mijenja, kojega karakterizira mobilnost, cirkulacija znanja, inovacije, kontinuirani tehnološki napredak i digitalizacija te njihove posljedice. Sudionici konferencije složili su se kako kultura i kulturna baština mogu biti vezivni meterijal u izgradnji europskog identiteta.

Konferencija HERItage istražuje prioritete i agendu za europsko istraživanje i inovacije, a koja se odnosi na kulturnu baštinu te koja će pridonijeti regionalnim inovacijskim ekosustavima koji se oslanjaju na obrazovanje, znanstvena i tehnološka istraživanja i kulture te predstavljanje dosadašnjih rezultata istraživanja.

Konferencija odgovara na globalne izazove u kontekstu kulturne baštine te otvora prostor paneuropskim inicijativama, istraživačkim i partnerskim u kulturnoj baštini.


 

Pisane vijesti