​Online konferencija na temu Budućnosti Zagreba nakon potresa

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Višednevna online konferencija na temu Budućnosti Zagreba nakon potresa, održava se u organizaciji Društva arhitekata Zagreb od 10. do 13. studenog 2020. godine.

Drugoga dana konferencije u srijedu, 11. studenog 2020. godine, okupljenima se obratio pomoćnik ministrice Davor Trupković na temu budućnosti graditeljskog naslijeđa Zagreba, provedbi obnove nakon potresa te opasnostima i mogućnostima.
 
Istaknuo je kako se poduzimaju brojne aktivnosti na svim stručnim razinama, kako bi u što kraćem roku iz faze interventnog djelovanja nakon potresa prešli u fazu oporavka i jačanja otpornosti. Podsjetio je kako se odmah pristupilo izradi metodologije za utvrđivanje i popis šteta na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima te da su konzervatorski timovi Ministarstva i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode provodili detaljan popis šteta.
 
Pomoćnik ministrice dodao je kako obnova Zagreba oslonjena na snagu domaće struke i relevantnih međunarodnih praksi uz financijsku pomoć iz fondova Europske unije ima priliku donijeti značajan pomak u očuvanju naslijeđenih urbanih vrijednosti i pridruživanju novih kvaliteta suvremenog razvoja. Osvrnuvši se na razmjere i posljedice ovog potresa, istaknuo je kako ovo moramo shvatiti kao obavezu za sustavno i dugoročno djelovanje te da se osim nužne kvalitetne tehničke i protupotresne sanacije zgrada, ova situacija mora iskoristiti za cjelovitu i promišljenu obnovu. Dodao je kako se pristup obnovi povijesnih zgrada temelji na konzervatorskom vrednovanju njihovih arhitektonsko-stilskih i građevinskih sastavnica. Imajući u vidu značenje povijesne urbane strukture Zagreba te stanje zgrada i karakter nastalih oštećenja u potresu, opći pristup obnovi povijesnog građevinskog fonda treba biti usmjeren prema građevinskoj, konstrukcijskoj i arhitektonskoj sanaciji.
 
Okupljenima su se uvodnim riječima obratili i arhitekt, profesor na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu i predsjednik ICOMOS-a Dražen Arbutina te predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković. Konferencija okuplja brojne arhitekte, inženjere različitih djelatnosti, geodete i krajobrazne arhitekte, restauratore, predstavnike institucija, medije te brojne druge zainteresirane strane u kontekstu kvalitetne obnove nakon potresa, a posebice Zagreba kao važne urbane sredine Republike Hrvatske.
 
Nizom online predavanja i okruglih stolova te uz interakciju sa zainteresiranima u virtualnom okružju, aktualizirat će se problematika budućnosti graditeljskog nasljeđa Zagreba, promišljat će se uloga i doprinos turizma obnovi Zagreba te razmotriti neophodni koraci za kvalitetnu, sistematičnu i dugoročno održivu obnovu grada Zagreba i okolice. Cilj konferencije je doprinijeti razmatranju ključnih tema i unaprjeđenju postupanja u obnovi Zagreba uz poticaj na promišljanje novih strateških razvojnih dokumenata Grada Zagreba koji će u konačnici rezultirati i novim Generalnim urbanističkim planom.

 

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja