Okrugli stol o zastupljenosti ranjivih skupina u društvu i medijima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: HINA

6. listopada 2021. – Na okruglom stolu „Ranjive skupine u društvu i medijima - sinergija kulturnih i socijalnih politika za društvo“ održanom danas u Matici hrvatskoj sudjelovala je ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila.

Tom je prilikom obilježen izlazak 20. broja Inkluzije posebnog priloga časopisa Vijenac za promicanje socijalne uključenosti sastavnog dijela projekta Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji  kroz kulturu kojega Matica hrvatska s partnerima provodi s ciljem unaprjeđenja kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama edukacijom novinara i proizvodnjom medijskih sadržaja, s naglaskom na socijalnu uključenost kroz kulturu. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture i medija putem poziva Mediji zajednice- potpora socijalnom uključivanju putem medija.
 
Ravnateljica Vaniček-Fila podsjetila je na pozive u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ Europskog socijalnog fonda putem kojih je Ministarstvo kulture i medija pružilo podršku projektima koji potiču aktivno sudjelovanje ranjivih skupina u kulturnim i umjetničkim aktivnostima kao i jačanje kapaciteta stručnjaka u kulturi i umjetnosti, s ciljem bolje socijalne uključenosti pripadnika ranjivih skupina.

Najavila je novo financijsko razdoblje od 2021. do 2027. te izrazila nadu u mogućnosti realizacije sličnih projekata koje se njime otvaraju. 
 
Na panelu su govorili i glavni urednik Vijenca i voditelj projekta Uključiva kultura Goran Galić, pročelnik Matice hrvatske za medije i profesor na Fakultetu političkih znanosti Igor Kanižaj, urednik priloga za promicanje socijalne uključenosti Boris Beck, Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, ravnatelj kazališta slijepih i slabovidnih Novi život Vojin Perić te predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković.
 


Pisane vijesti