Okrugli stol „Kultura u medijima“ u Matici hrvatskoj povodom 150. obljetnice Vijenca

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/16 svibnja okrugli stol Matica hrvatska/4b.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu obilježavanja 150 godina „Vienca“ i 25 godina obnovljenog „Vijenca“ u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine, u Matici hrvatskoj održao se okrugli stol „Kultura u medijima“ kao jedno u nizu događanja kojim će se tijekom godine obilježiti ovaj jubilej. 

Na okruglom stolu uz urednike rubrika i emisija o kulturi koji su predstavili položaj kulture u medijima sudjelovao je i državni tajnik Krešimir Partl. Čestitavši na obilježavanju 150 godina „Vijenca“ državni tajnik Partl naglasio je kako zastupljenost tema iz kulture u tiskanim i drugim medijima nije razmjerna kulturnim događanjima. Državni tajnik Partl osvrnuo se na položaj medija u društvu kao i poziciji Ministarstva te tom prilikom predstavio neke od novih mjera koje su uvedene.
 
Kao indirektnu pomoć u produkciji kulturnih sadržaja državni tajnik Partl istaknuo je i provođenje projekata za predlaganje programa koji potiču razvoj publike u kulturi kao i uspješnije povlačenje sredstava iz EU fondova s ciljem financiranja prioriteta kulturne politike.

Državni tajnik Partl istaknuo je i kako Ministarstvo kulture u 2019. godini pokreće projekt izrade Nacionalnog izvještaja o kulturi kao prve faze izrade Strategije razvoja kulture. Podsjetio je i na nedavno donesenu Nacionalnu strategiju poticanja čitanja za koju su planirana sredstva Europskog socijalnog fonda u iznosu od 50 milijuna kuna. Naglašena je bila i intersektorska suradnja između ministarstava gdje je posebno istaknuo suradnju s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta u dodjeli bespovratnih sredstava za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama te suradnja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Govoreći o zakonodavnoj reformi državni tajnik Partl podsjetio je na nedavno usvojene zakone iz područja kulture: Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, Zakon o muzejima, Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, Zakon o audiovizualnim djelatnostima, Konvencija Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji te Zakon o PDV kojim je smanjen PDV na isporuku umjetničkih usluga, pisaca, skladatelje i umjetnika izvođača sa 25 % na 13 %.

Također je najavio i zakone koji su u pripremi poput Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva, zatim Zakona o elektroničkim medijima te Smjernicama medijske politike. U okviru novoga Zakona o elektroničkim medijima istaknuo je kako će se poticati proizvodnja programa koji su vezani uz kulturu, a značajnim je istaknuo da se u okviru programa medijske pismenosti može razvijati publika koja će uočiti da je kultura važan čimbenik u razvoju društva. Državni tajnik osvrnuo se i na važnost sredstava iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija čime se potiče proizvodnja sadržaja ali i kulturna raznolikosti, njegovanje baštine, razvoj umjetnosti i poticanje posebnih kulturnih projekata i manifestacija.
 
Govoreći o neprofitnim medijima državni tajnik je istaknuo kako je 15. travnja 2019. godine raspisan poziv „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.“, te da će se nakon izrade novog Zakona o elektroničkim medijima i Smjernica medijskih politika s ciljem kvalitetnijeg medijskog djelovanja raspisati i II. faza poziva Mediji zajednice. Nadalje, istaknuo je kako je poziv usmjeren na unaprjeđenje kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama i podizanje razine javne svijesti o njihovim pravima. Pozivom će se financirati aktivnosti jačanja kapaciteta medijskih djelatnika te proizvodnja i objava programskih sadržaja medija namijenjenih povećanju vidljivosti ranjivih skupina.

Najave