Održana informativna radionica u sklopu poziva „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.“

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/15 svibnja Radionica Mediji zajednice/DSC_0101.JPG
  • Slika
  • Slika

Informativna radionica u okviru poziva „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.“, održana je u srijedu, 15. svibnja 2019. godine, u Muzeju Mimara. Poziv se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.,

ukupne financijske alokacije od 15 milijuna kuna od čega su 85 % sredstava Europskog socijalnog fonda, a 15 % osigurava Ministarstvo kulture.

Radionica je održana s ciljem detaljnijeg informiranja prijavitelja o načinu podnošenja projektnog prijedloga. Pozdravne riječi sudionicima radionice uputili su državni tajnik Krešimir Partl, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić podsjeti je kako su značajna sredstva Europskog socijalnog fonda uložena u projekte ugovorene u okviru prethodno objavljenih poziva „Kultura u centru – potpora javno-civilnom partnerstvu u kulturi“, „Umjetnost i kultura za mlade“ i „Umjetnost i kultura 54+“.

Detaljnije o provedbi projekata ugovorenih u okviru poziva Ministarstva kulture koji se sufinanciraju iz Europskog socijalnog fonda govorio je državni tajnik Krešimir Partl te je dodao kako je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija“ ukupne financijske alokacije od 15 milijuna kuna objavljen kao I. faza.

Državni tajnik Partl istaknuo je i kako se u procesu izrade nalaze novi Zakon o elektroničkim medijima i Smjernica medijskih politika s ciljem kvalitetnijeg i transparentnog medijskog djelovanja te dodao da će se II. faza Poziva objaviti nakon donošenja navedenih akata.
„Nužno je osigurati pretpostavke za znatniji doprinos medija, afirmaciji marginaliziranih i deprivilegiranih članova društva s konačnim ciljem njihove bolje socijalne uključenosti“, rekao je Partl. Dodao je i kako je „ključno jačati kapacitete medijskih djelatnika za proizvodnju sadržaja povezanih s problematikom ranjivih skupina i poticati njihovu edukaciju o korektnoj medijskoj reprezentaciji, kao i o problematici poštivanja i promicanja ljudskih prava“.

Na informativnoj radionici je sudjelovalo osamdesetak sudionika na čija pitanja su odgovarali predstavnici Ministarstva kulture i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Podsjetimo, Poziv „Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.“ provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a usmjeren je na unaprjeđenje kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama i podizanje razine javne svijesti o njihovim pravima.

Pozivom će se financirati aktivnosti jačanja kapaciteta medijskih djelatnika (novinara) te proizvodnja i objava programskih sadržaja medija namijenjenih povećanju vidljivosti ranjivih skupina. Prihvatljivi prijavitelji su neprofitni nakladnici medija. Udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100 % prihvatljivih troškova, od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurati Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Prijave na Poziv moguće su do 17. lipnja 2019., a sve dodatne informacije dostupne su putem poveznica:
www.strukturnifonovi.hr i www.esf.hr.
 

Najave