Održane završne konferencije ITU projekata obnove i revitalizacije kultnog karlovačkog kina Edison

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Grad Karlovac

21. rujna 2023. godine - Završna konferencija projekata Obnova brownfield lokacije nekadašnjeg kina Edison” i “Revitalizacija kulturne baštine u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu” održana je danas u Karlovcu kako bi se predstavili ciljevi i rezultati projekata sufinanciranih sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014 – 2020. Zahvaljujući tim projektima, uz nadzor konzervatorske službe rekonstruirano je i suvremeno opremljeno najpoznatije karlovačko kino, inače drugo namjenski građeno kino u Hrvatskoj iz 1920. godine.

Vrijednost investicije iznosi više od 6 milijuna eura, uz sufinanciranje iz fondova Europske unije u iznosu od 85%. Kino Edison prvo je kino u Hrvatskoj koje nudi tehnologiju virtualne stvarnosti, ali i multimedijski centar koji će povezati kulturnu baštinu, audiovizualnu i scensku umjetnost te postati središte festivalskih sadržaja, obrazovnog i konferencijskog turizma. Obnovljeno je pod nadzorom konzervatorske službe, a kako bi zadovoljilo sve uvjete moderne kinematografije, zgrada kina je produžena u dijelu glavne pozornice kina.

Na važnost projekta osvrnuo se i državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak istaknuvši kako je projekt revitalizacije kina „izvrstan primjer kako jedna građevina i jedna djelatnost, koja je započela još daleke 1920. godine, može dobiti novi život putem obnove“. Posebno zadovoljstvo Poljičak je izrazio zbog činjenice da se pojedinačno zaštićeno kulturno dobro u karlovačkoj staroj gradskoj jezgri obnavlja suvremenim tehnologijama, zahvaljujući čemu danas imamo prvo kino u Hrvatskoj koje nudi tehnologiju virtualne stvarnosti. „Kino Edison otvara ponovno vrata karlovačkoj publici, svim ljubiteljima filma i na određen način ovako se čuva, obnavlja i revitalizira karlovačka gradska kulturna memorija i istodobno se otvaraju vrata novoj publici, što nas u Ministarstvu kulture i medija posebice veseli. Iznimno smo sretni što se ovakav projekt realizirao korištenjem europskih sredstava, uz vlastito znanje, sposobnosti i energiju“, zaključio je Poljičak.

U okviru konferencije održala se panel-rasprava na temu Značaj projekata financiranih iz fondova EU za razvoj grada Karlovca“ na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Grada Karlovca.



Pisane vijesti