Održana sjednica Županijske skupštine povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića

  • Slika /arhiva/Odobreni programi 2019/Za web/FOTO/svečana sjednica Dubrovačko-neretvanske županije/svecana-sjednica-dan-zupanije-2019-22.jpg
  • Slika
  • Slika

FOTO: Dubrovačko-neretvanska županija Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala je sjednici Županijske skupštine povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića

u petak, 10. svibnja 2019. godine u Dubrovniku.

Istaknuvši kako je Dan županije, grada ili općine prilika za prisjetiti se o napravljenom u protekloj godini ili onom što ostaje za iduće razdoblje, ministrica je dodala kako je ovo istodobno i prilika za priznanje onima koji su ustrajnim radom život zajednice učinili kvalitetnijim.

Ministrica je naglasila kako se zacrtani ciljevi Vlade „a to su ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske i bolji život za sve njezine građane u najjužnijoj županiji vidljivo ostvaruju iz godine u godinu“. Također je istaknula pokazatelje razvoja u svim područjima – od gospodarstva i turizma, preko infrastrukture, do kulture i zaštite prirodnih resursa koji pokazuju uzlazni trend.

Ministrica je posebno istaknula zaključke sjednice Vlade koja je održana u Dubrovniku u veljači u povodu Feste svetog Vlaha na kojoj su potvrđeni brojni projekti i donesene odluke koje će omogućiti daljnji razvoj Županije od Prevlake do Neretve. Podsjetivši na nedavno održani 8. sastanak na vrhu Kine i 16 država srednje i istočne Europe, u okviru kojega je održan i Gospodarski forum, ministrica je izrazila uvjerenje kako će Summit rezultirati jačim dijalogom s NR Kinom i ostalim državama članicama inicijative Kine+16, ali i produbljenjem i konkretizacijom gospodarskih odnosa i suradnje s posebnim naglaskom na područja infrastrukture, turizma te malog i srednjeg poduzetništva.

Ministrica je naglasila i potporu Vlade u sustavnom ulaganju u zaštitu i obnovu bogate kulturne baštine ovoga kraja, razvoj kulture na cijelom području Županije te povećanje dostupnosti kulturnih sadržaja za sve građane uz jačanje njihova sudjelovanja u kulturnim događanjima.

Župan Nikola Dobroslavić u prigodnom govoru osvrnuo se na činjenicu kako je Dubrovačko-neretvanska županija danas treća županija po indeksu razvijenosti te zahvalio Vladi na podršci istaknuvši kako niti jedna Vlada do sad nije tako sustavno surađivala i pomagala razvoju županija. Izaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić-Urlić istaknula je kako je Dubrovnik stoljećima svjetlo slobode i diplomatskog umijeća.

Pozdravivši sve prisutne, predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović otvorila je sjednicu na kojoj su nazočili i Branko Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, zatim izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić-Urlić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, viceadmiral u miru Ante Urlić kao izaslanik potpredsjednika Hrvatskog sabora i ministra obrane Damira Krstičevića, saborska zastupnica Sanja Putica, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

U okviru proslave Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića dodijeljene su nagrade i priznanja za iznimna dostignuća pojedincima i institucijama koje su doprinijele javnom životu  Dubrovačko-neretvanske županije.
 

Najave