Održana sjednica Festivalskog vijeća Splitskoga ljeta

Sjednica Festivalskog vijeća Splitskoga ljeta održana je u ponedjeljak, 4. studenog 2019. godine u Ministarstvu kulture pod predsjedanjem ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Na sjednici je podneseno programsko i financijsko izvješće o ostvarenju 65. Splitskog ljeta, koje su članovi Vijeća jednoglasno usvojili.

U radu sjednice sudjelovali su članovi Festivalskog Vijeća Splitskog ljeta: pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Splita (umjesto Gradonačelnika Grada Splita) Mato Omazić, akademik Frano Parać, Miro Gavran, Josip Belamarić i Olja Jelaska. Ostali članovi Vijeća ispričali su svoj izostanak sa sjednice.
 
Intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan podnio je programsko i financijsko izvješće o ostvarenju 65. Splitskog ljeta. Tijekom 32 dana trajanja Festivala na čak 18 ambijentalnih pozornica izvedeno je 39 naslova/događanja sa ukupno 49 izvedbi i 8.115 posjetitelja. Predstavljene su produkcije i izvan Splita, u Vrlici, Makarskoj, Gatima i Gornjem Sitnu.

U programu 65. Splitskog ljeta izvedena su tri premijerna naslova: operom „Rigoletto“ Giuseppea Verdija na Peristilu, u režiji Dražena Siriščevića, svečano je otvoreno 65. Splitsko ljeto; u dramskom programu premijerno je izvedena predstava „Kaligula/Britanik“, u režiji Gorana Golovka; u baletnom programu premijerno je na Sustipanu izvedena baletna predstava „Piazzola/Stravinski“, u koreografiji čak pet europskih koreografa mlađe generacije: Claudio Cangialosi, Douglas Lee, Kristian Lever, Stephen Delattre i Igor Kirov.

Ostvaren je bogat operni i koncertni program, uz uspješne dramske reprize i dramska gostovanja te zapažen baletni program, osobito baletna koprodukcija u sklopu drugog izdanja „Heritart festivala“ pod nazivom „Plesna baština Posveta-Djagilevu i Nižinskom“ kao i dva baletna gostovanja.

U popratnom programu 65. Splitskog ljeta održano je 6 izložbi, a prikazivanjem triju filmova nastavljena je uspješna suradnja s Pula film festivalom.

65. Splitsko ljeto ostvarilo je pozitivno financijsko poslovanje s ukupnim prihodom od 5.647.716,00 kn i pozitivnom financijskom razlikom između prihoda i rashoda od 9.634,00 kn. Novo vodstvo Splitskog ljeta najavilo je pomak u što skorijem osmišljavanju i objavi programa predstojećeg Splitskog ljeta.
 
 

Pisane vijesti