Ministrica kulture na otvaranju SEEMF-a

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića  sudjelovala je na otvaranju Međunarodne medijske konferencije South East Media Forum (SEEMF) koja se održala u ponedjeljak 4. studenog 2019. u Zagrebu. 

Otvorivši dvodnevnu konferenciju ministrica kulture je najavila Prijedlog novog Zakona o elektroničkim medijima koji je uz ukidanje sramoćenja iz Kaznenog zakona izazvao najviše zanimanja svih prisutnih.


FOTO: HINA

Ministrica je najavila kako će se nacrt novog Zakona o elektroničkim medijima naći u javnoj raspravi kroz tri tjedna te izrazila uvjerenje kako će se time napraviti iskorak u očuvanju raznolikosti i održivosti hrvatskih medija. Nakon toga je objasnila kako su se u fazi izrade novog Zakona prikupljali podaci o stanju elektroničkih medija.

Što se tiče Kaznenog zakona i ukidanja sramoćenja ministrica je istaknula kako je „prošlog tjedna na sjednici Vlade upućen prijedlog izmjena kaznenog zakona gdje je ukinuta odredba o sramoćenju, a do drugog čitanja planiramo vidjeti mogućnosti izmjene zakona vezane uz uvredu i klevetu“.

Naglasila je kako je u fokusu Vlade i Ministarstva kulture uloga javnog radiotelevizijskog servisa, naravno u kontekstu promjena na medijskom tržištu. Dodala je kako je ključno da se osigura dosegnuta razina neovisnosti u odnosu na izvore financiranja jer smo stalno suočeni s pitanjem preispitivanja pristojbe iz koje se financira HRT. Istaknula je kako je profesionalizam ključan, posebno jer je već dugi niz godina narušen u cijelom medijskom prostoru. „Potrebna je neovisnost od bilo kakvog političkog utjecaja, ali se ne smije zanemariti uloga javnog medijskog servisa kao pokretača nacionalne kreativne i kulturne industrije“, dodala je ministrica. Također je dodala kako su prioriteti koje smatra važnim u daljnjem razvoju medijskih politika prije svega podizanje kvalitete medija.

Ministrica je govorila i o najvećem izazovu današnjice, a to su dezinformacije te o borbi protiv njih. Isto tako, naglasila je medijsku pismenost kao potrebu cijelog društva, odnosno kao najsnažniji alat u borbi protiv dezinformacija.

Trinaesto po redu izdanje SEEMF-a održava se u Zagrebu 4. i 5. studenog 2019., a posvećeno je budućnosti javnog emitiranja i tiskanih medija na području jugoistočne Europe, ali i temama financiranja, neovisnosti i novih poslovnih modela.

Pisane vijesti