Održana online konferencija „Kultura u doba pandemije - primjeri dobre prakse“

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je na konferenciji Kultura u doba pandemije – primjeri dobre prakse koja se održala u organizaciji Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije u četvrtak, 17. prosinca 2020. godine. 

Okupljenima se uvodno obratila potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica kulture i informiranja Maja Gojković, a ispred Ministarstva kulture i medija RH govorio je državni tajnik Krešimir Partl osvrnuvši se na mjere koje je Ministarstvo poduzelo tijekom godine kako bi pružilo podršku kulturnom i kreativnom sektoru u okolnostima pandemije.
 
Istaknuo je kako Ministarstvo kontinuirano surađuje sa Stožerom civilne zaštite RH i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo kako bi se ustanovilo koje se još mjere mogu poduzeti kako bi se osigurala zdravstvena sigurnost u kulturi. Naglasio je i kako Ministarstvo nastavlja pratiti situaciju te u skladu s potrebama sektora donositi mjere kako bi kulturni život opstao te kako bi se nakon što pandemija završi, za što će biti potreban dodatan financijski impuls, kulturno-umjetničke aktivnosti mogle odvijati u „novom normalnom“.
 
Konferencija je okupila ministre kulture i medija, veleposlanike pojedinih država i predstavnike diplomatskih misija u Srbiji iz zemalja Francuske, Austrije, Njemačke, Finske, Indije, Indonezije, Bugarske te Delegacije Europske unije u Beogradu. Ministri kulture i predstavnici kulturnog i kreativnog sektora razmijenili su primjere poduzetih mjera podrške kulturnom i kreativnom sektoru uslijed pandemije COVID-19 te rezultate njihove direktne primjene i prilagodbe u svakodnevni rad, istovremeno imajući u fokusu djelatnike u kulturi i publiku te viziju budućeg rada u „novom društveno - epidemiološkom okruženju“.

Nakon uvodnih izlaganja održan je panel Institucije kulture u doba pandemije na kojem je sudjelovala dr. sc. Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjedateljica Odbora za pravne poslove Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM).

 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi