​Održana Međunarodna konferencija o slobodi medija 2020.

Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je video-pozivom na Međunarodnoj konferenciji o slobodi medija koja se održala u srijedu, 9. prosinca 2020. godine u Haagu, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske i UNESCO-a.


 
Dvodnevna konferencija s temom Journalism without Fear or Favour / Novinarstvo bez straha i pristranosti/naklonosti održava se u povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija i Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima. Cilj konferencije je naglasiti važnost slobode medija u svjetlu nedavnih događaja, uslijed pandemije, ali i porasta broja slučajeva nasilja nad novinarima koji prate prosvjede širom svijeta.
 
Istaknuvši kako novi mediji i digitalna tehnologija utječe na medijsko i društveno okruženje, državni tajnik Partl je dodao kako su se promijenili i način na koji proizvodimo, distribuiramo i konzumiramo sadržaj. Uz pozitivne učinke novih tehnologija korisnici sadržaja se suočavaju i sa dezinformacijama, manipulacijama i govorom mržnje te je državni tajnik istaknuo važnost jačanja profesionalnog i istraživačkog novinarstva, neovisnih medija i pluralizma medija, kako bi se korisnicima sadržaja osigurao pristup kvalitetnim, vjerodostojnim informacija. Također je istaknuo i važnost medijske pismenosti za djecu i odrasle.
 


Na ministarskom okruglom stolu kojeg je moderirao nizozemski ministar vanjskih poslova Stef Blok govorilo se pitanjima sigurnosti novinara i njihove odgovornosti te odgovornosti za kaznena djela poput prijetnji i nasilja počinjena nad njima, a ishod sastanka je izjava „The Hague Commitment to increase the safety of Journalists“, koja poziva na poštivanje i provođenje normativnog okvira za sigurnost novinara. Konferencija je okupila novinare, medijske tvrtke, kreatore politika, nevladine organizacije i sve druge zainteresirane za pitanje slobode medija u svijetu.


 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi