Održana konferencija u povodu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: HINA

29. lipnja 2022. – U povodu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je konferencija u organizaciji Centra za kulturu dijaloga – provedbenog partnera Ministarstva unutarnjih poslova na projektu „Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“, sufinanciranom iz Fonda za azil, migracije i integraciju i Vlade RH.

Raspravljalo se o provedbi i unaprjeđenju integracijskih mjera, a o svom novom životu u Hrvatskoj i izazovima s kojima se susreću govorile su izbjeglice iz Sirije, Afganistana, Turske, Irana, Iraka, Palestine, Kameruna i Konga. Okupljenima su se pozdravnim riječima obratili muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović te državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, dok su na panelu sudjelovali zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Bahrija Sejfić, voditeljica Odjela za integraciju pri MUP-u Ana Šutalo, voditelj službe pri Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mario Zeko, socijalni radnik u Centru za socijalnu skrb Novi Zagreb Ivan Jazvić te izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić.

Sudjelujući na panelu u okviru konferencije ,,Provedba integracijskih mjera: Možemo li bolje?", ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila podsjetila je na jučerašnji okrugli stol o uključivoj kulturi na kojemu je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula da kultura ima kohezivnu, uključivu ulogu u društvu te da Ministarstvo radi na tome da kroz razne forme kulturnih programa i u lokalnim zajednicama, uključi što više građana, radi ostvarivanja kvalitetnog života za sve građane.

Istaknula je kako Ministarstvo kulture i medija kontinuirano u okviru Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi RH financira projekte i programe u različitim područjima kulture od kojih se neki izravno ili neizravno bave promicanjem interkulturnog dijaloga te se odnose na susrete, razmjenu i informiranje o pravima stranaca i njihovu integraciju u hrvatsko društvo.

Dodala je i kako Ministarstvo nositelj dviju specifičnih mjera potpora partnerskim programima organizacija civilnog društva u njegovanju i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja te potpora projektima koji afirmiraju kulturno i umjetničko stvaralaštvo stranaca na amaterskoj i profesionalnoj razini. Podsjetila je i kako Ministarstvo financira edukativno-umjetničke programe i radionice koji se u okviru projekta Ruksak (pun) kulture provode u vrtićima i školama, a koja su pohađala i djeca tražitelji azila.


Pisane vijesti