Održana konferencija „Sigurnost novinara: Zaštita medija radi zaštite demokracije“ u Beču

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

4. studenog 2022. - U organizaciji Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije te u suradnji s UNESCO-om i Uredom visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda, a u povodu 10. obljetnice potpisivanja UN-ova Akcijskog plana o sigurnosti novinara i problemu nekažnjivosti, u Beču je održana konferencija „Sigurnost novinara: Zaštita medija radi zaštite demokracije“.

Pozdravnim riječima sudionicima se obratila ministrica za žene, obitelj, integraciju i medije dr. sc. Sussane Raab,  glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay te visoki povjerenik za ljudska prava Ujedinjenih naroda Volke Turk. U uvodnim su govorima istaknuli da smo svjesni niza prijetnji sigurnosti novinara, slobodi medija i medijskom pluralizmu, koje uključuju fizičke, psihološke, pravne, političke, tehnološke i ekonomske prijetnje te su pozvali sve dionike da učine dodatne napore kako bi se povećala sigurnost novinara i kako bi svaki napad na njih bio primjereno kažnjen. Uzimajući u obzir napredak i dobre prakse, kao i izazove i preporuke utvrđene u vezi s provedbom Akcijskog plana tijekom ove konferencije, ponovno je potvrđena predanost daljnjoj suradnji u promicanju svijesti i jačanju provedbe plana.

Kao predstavnik Republike Hrvatske na konferenciji je sudjelovao državni tajnik Krešimir Partl, koji je u svom izlaganju istaknuo da ćemo nastaviti s naporima za izgradnju profesionalnog i sigurnosnog novinarstva, slobode medija i medijskog pluralizma, dalje razvijati procese za pružanje pouzdanih informacija o pitanjima od javnog interesa kao i sve mjere za uspostavu i jačanje sustava provjere činjenica i provjere informacija koji kruže javnim prostorima, medijima i online platformama. „Jednako tako uspostava sustava javne objave vlasničkih struktura i izvora financiranja pomoći će jačanju povjerenja u medije,“ zaključio je državni tajnik Partl.

Na kraju konferencije usvojena je Deklaracija sa zaključkom da će se dodatna pozornost posvetiti učinkovitom rješavanju novih prijetnji sigurnosti novinara, slobodi medija i medijskom pluralizmu, poput onih koje nastaju u digitalnom dobu ili novih oblika pravnih i ekonomskih prijetnji, kao i specifičnim rizicima s kojima se suočavaju novinarke i novinari u svom radu.

Na marginama konferencije državni tajnik Partl održao je bilateralni sastanak s austrijskom ministricom za žene, obitelj, integraciju i medije dr. sc. Sussane Raab, s kojom je razgovarao o stanju u medijima, načinima potpore medijima te izazovima koji očekuju javne medijske servise.  Na kraju razgovora zaključeno je da će se suradnja Republike Hrvatske i Republike Austrije nastaviti s ciljem razmjene dobre prakse u obje države.



Pisane vijesti