Dodijeljene nagrade „Fran Galović“ na 29. Galovićevoj jeseni

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

5. studeni 2022., Koprivnica - Na završnoj svečanosti 29. Galovićeve jeseni, koja se u Peterancu, Koprivnici i Križevcima bogatim programom održavala od 22. listopada, u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić ministrica  kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je Nagradu „Fran Galović“ za najbolje samostalno objavljeno književno djelo na temu zavičaja i identiteta književniku Miroslavu Kirinu za njegovo djelo Babanija.

Zahvalivši organizatorima, Društvu hrvatskih književnika i domaćinima na predanom radu u pripremi tog autentičnog kulturnog događanja te na svim naporima koje su uložili i koje će ubuduće ulagati da Galovićeva jesen ostane, kao i do sada, jedno od važnih nacionalnih središta očuvanja i promicanja hrvatskog jezika i književnosti, ministrica Obuljen Koržinek posebno je čestitala i dobitnicima Nagrade „Mali Galović“, jer svaki literarni prilog najmlađih sudionika pridonosi opstojnosti ne samo ove književne manifestacije nego i hrvatskog jezika i njegovog dijalektalnog bogatstva.


„Svake godine sve kreativnijim programom ovo književno događanje prelazi granice lokalne sredine i postaje značajno za cjelokupnu hrvatsku književnu i kulturnu scenu, a posljednjih godina poprimilo je i međunarodni karakter“, istaknula je ministrica podsjetivši da Ministarstvo kulture i medija kontinuirano podupire održavanje Galovićeve jeseni kako bi se održalo i sjećanje na život i djelo velikana hrvatske književnosti i jednog od najboljih pjesnika dijalektalne poezije.

Uoči dodjele nagrada „Fran Galović“ ministrica se pridružila posjetiteljima kojima je povodom svoje 75. obljetnice poslovanja naša najveća prehrambena tvrtka Podravka omogućila razgledavanje vrijednih umjetnina i spomen-sobe profesorice Zlate Bartl.  Uz predsjednicu uprave Podravke Martinu Dalić i koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića, pregledala je vrijednu zbirku vezanu uz koprivnički kraj i povijest naivne umjetnosti, jedne od najprepoznatljivijih hrvatskih umjetničkih brendova u svijetu.

Posebno je čestitala na daljnjem ulaganju u umjetnička djela te na rekonstrukciji zgrade Podravke prilikom koje su sačuvane i sve ugrađene umjetničke vrijednosti, od murala Zlatka Kesera do oslikanih staklenih pregrada, čime je i jedna od najuspješnijih hrvatskih tvrtki pokazala odličan primjer koliko je važno čuvati umjetničku baštinu.



Pisane vijesti