Održana konferencija „From Democratization to Cultural Democracy: Rethinking Institutions and Practices“

  • Slika

U okviru portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije, 27. i 28. travnja 2021. održana je konferencija Porto Santo|Porto Santo Charter „From Democratization to Cultural Democracy: Rethinking Institutions and Practices“.

Konferencija je održana na otoku Porto Santo u arhipelagu Madeira uz online prijenos na različitim platformama. Zadnjeg dana konferencije predstavljena je Povelja Porto Santo, strateški dokument s prijedlozima za djelovanje u području kulture i kulturno-umjetničkog obrazovanja.

Glavna tema bila je kultura u kontekstu pluralizma, uključivosti, socijalne kohezije i zajedničkog djelovanja u područjima kulturno-umjetničkog obrazovanja. Istaknuta je važnost kritičkih diskusija o mogućnostima i izazovima u područjima umjetnosti, kulturne baštine i digitalnih medija. Potaknuta je rasprava o redefiniranju djelovanja kulturnih ustanova i poticanju njihove aktivnosti u kulturno-umjetničkom obrazovanju.
 
Predstavljene su različite institucije i njihov rad te su održane prezentacije programa iz različitih zemalja. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske predstavilo je program koji provodi, a koji je primjer dobre prakse za kulturno-umjetničko obrazovanje: Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi.
 
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi