Održan stručni skup Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja u okolnostima pandemije COVID-19

  • Slika
  • Slika
  • Slika
5. studenog 2021. – U organizaciji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, u povodu 15. obljetnice kontinuiranog pružanja usluga za osobe s teškoćama čitanja, održan je stručni skup o izazovima, mogućnostima i perspektivama hrvatskih knjižnica u okolnostima pandemije te rješenjima za povećanje kvalitete života i uključenosti osoba s teškoćama čitanja u knjižnice, lokalnu zajednicu i društvo općenito.

Na stručnom skupu sudjelovala je načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost Jelena Glavić-Perčin koja je čestitala Knjižnici i čitaonici na njihovom doprinosu u poticanju uključivosti i jednakih mogućnosti za sve društvene skupine.

Istaknula je važnost održavanja današnjeg skupa koji svjedoči o trudu i nastojanju knjižnica da obuhvate sve kategorije korisnika i pruže im potrebne usluge na kvalitetan i suvremen način po načelu pravednosti, uključenosti i demokratičnosti. Dodala je kako Ministarstvo prepoznaje i kontinuirano podržava ta nastojanja koja su posebno zahtjevna za knjižničare u ovim otežanim uvjetima pandemije.
 
Koprivnička knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ pokrenula je 2006. godine inicijativu stvaranja integriranog pristupa slijepim i slabovidnim osobama u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije nastojeći ponuditi model drugim knjižnicama u Hrvatskoj za implementaciju usluga osobama s teškoćama čitanja.

Stručne skupove organizira s ciljem evaluacije razvoja i iskustava hrvatskih knjižnica u tom području te kako bi se zacrtale perspektive održivosti i redefiniranja usluga za osobe s teškoćama čitanja u kontekstu aktualnih promjena kako u zakonodavstvu tako i u društvu.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica