Održan sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava i platforme Fair Internet for Performers

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava i platforme Fair Internet for Performers vezano uz implementaciju Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu

u četvrtak, 6. veljače 2020. godine u Ministarstvu kulture. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava dopredsjednik HUZIP-a Paolo Sfeci i pravna savjetnica HUZIP-a Kristina Delfin Kanceljak, te predstavnici platforme Fair Internet for Performers Stefan Legrell (SAMI, Švedska), Jose Luis Sevillano (AIE, Španjolska) i C8 Associates- koordinator aktivnosti izvođačkih udruga oko implementacije Direktive Dominic Mc Goniga.
Uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek sastanku su prisustvovale voditeljica Službe za medije i audiovizualne djelatnosti Vjera Matković i savjetnica u Kabinetu ministrice Ana Matković.

Tema sastanka bili su započeti zakonodavni procesi vezani uz implementaciju Direktive koja propisuje jamstvo prava na primjerenu i pravičnu naknadu od korištenja snimljenih izvedaba na internetu za autore i izvođače.

Ministrica je istaknula da po pitanju kulturnih i kreativnih industrija ministarstvo zastupa ne samo izvođače već sve dionike uključene u kulturni lanac vrijednosti: stvaralaštvo, proizvodnju, distribuciju i sudjelovanje - te da je ključna uspostava i izgradnja otpornog i održivog sustava koji će osigurati pravičnu naknadu umjetnika i kreativaca bez obzira na buduće tehnološke promjene. Također je ponovila da Ministarstvo podržava sve daljnje aktivnosti vezano uz implementaciju Direktive te da će aktivno sudjelovati u raspravama na razini EU vezano uz pitanje zaštite prava autora i izvođača.

Pisane vijesti