Izložbom "Igra sporta i umjetnosti“ najavljeno otvorenje stalnog postava Hrvatskog športskog muzeja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izložbom ‘’Igra sporta i umjetnosti” koja je otvorena u četvrtak, 6. veljače 2020. godine u prostoru Galerije Prsten i Galerije PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika najavljeno je otvorenje stalnog postava Hrvatskog športskog muzeja u idućoj godini.

Državni tajnik Krešimir Partl kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića otvorio je izložbu koja je nastala u suradnji Hrvatskog športskog muzeja s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika.
 
Čestitavši organizatorima na ideji i partnerstvu u realizaciji ove izložbe državni tajnik je pohvalio sjajnu zamisao o povezivanju športa i umjetnosti, dvije discipline koje su na prvi pogled sasvim različite, a čije je povezivanje rezultiralo originalnom izložbom.

Podsjetio je i kako su početak ove godine obilježili sjajni uspjesi naših sportaša u niz disciplina, ali i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU za vrijeme kojeg se Hrvatska između ostalog predstavlja kulturnim programom. Dodao je i kako se u oba slučaja radi o doprinosu pozitivnoj slici Hrvatske u svijetu, a istovremeno nas podsjeća o važnosti neprestanog investiranja u šport i umjetnost, kao i o njihovom značaju za budućnost. "Ono što je sportu i umjetnosti zajedničko njihova je sposobnost povezivanja, emocija koju izazivaju te univerzalni jezik razumljiv u svim krajevima svijeta", rekao je državni tajnik. 
 
Državni tajnik je istaknuo kako se ovom temom istovremeno afirmiraju vrijednosti hrvatske kulturne baštine i vrijednosti hrvatskog športa, navevši to kao razlog iščekivanja otvaranja stalnog postava Hrvatskog športskog muzeja.

Prvi dio izložbe prezentira razvoj sporta i primijenjene umjetnosti u području sporta od vremena pokretanja organiziranih sportskih aktivnosti u Hrvatskoj do suvremenih dana, dok druga cjelina izložbe prikazuje sport kao profesiju i široko rasprostranjenu rekreativnu aktivnost, a ujedno i inspiraciju za nastajanje umjetničkih djela suvremenih likovnih i vizualnih umjetnika.
 
Na izložbi je predstavljen širok spektar izložaka – od muzejskih, koji spajaju tragove povijesti i pričaju priču o razvoju sporta, do umjetničkih djela koja komentiraju, opisuju osobna iskustva i govore o spoju mogućnosti različitih kreativnih igara sporta i umjetnosti.

 

Pisane vijesti