Održan sastanak na temu od demokratizacije do kulturne demokracije, u organizaciji portugalskog predsjedanja Vijećem EU

  • Slika
  • Slika

U okviru portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije, dana 22. ožujka 2021. godine, održan je online sastanak na kojem su razmijenjena mišljenja o Povelji Porto Santo, u svrhu pripreme za konferenciju Conference of Porto Santo|Porto Santo Charter From Democratization to Cultural Democracy: Rethinking Institutions and Practices.

Sastanku je prisustvovalo 35 sudionika iz 17 zemalja članica Europske Unije. Poveljom Porto Santo želi se stvoriti zajednički politički okvir na temu kulturno-umjetničko obrazovanja čime bi se objedinile preporuke i primjeri dobre prakse utemeljeni na vrijednostima kulturne demokracije.

U prvom dijelu sastanka sudionici su iznijeli svoja razmišljanja o kulturnoj demokraciji, o kulturno-umjetničkom obrazovanju i potrebi razvijanja programa koji potiču razvoj publike u kulturi. Istaknuta je važnost pronalaženja odgovora na pitanje kako se danas može definirati nova paradigma kulturne demokracije. Razgovaralo se o važnosti analiziranja i definiranja pojma cultural citizenship i uloge koju razvoj publike ima u stvaranju angažiranih sudionika i angažirane publike.

U fokus su stavljena tri pitanja: kako definirati granice kulturne demokracije, utjecaj povijesti na kulturnu demokraciju i kako analizirati rezultat djelovanja kulturne demokracije. Predstavljene su različite institucije i njihov rad - Riksteatern iz Švedske, Dēmos iz Flandrije, projekti poput Artistic and cultural education in school iz Belgije, Youth Dialogue iz Češke, Cultural Education Platform iz Litve, Cultural bazar iz Slovenije.

U drugom dijelu sastanka predstavnici Belgije, Češke, Norveške, Finske i Latvije održali su prezentacije primjera dobre prakse u svojim zemljama. Predstavljena su dva finska projekta The Finnish Model i projekt Art Testers, češki PANT Centar, CulturalPass kartica namijenjena latvijskim studentima, belgijska platforma Cultuurkuur i norveški projekt Kulturna školska torba (TCS).

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske predstavilo je programe koje provodi, a koji su primjeri dobre prakse za kulturno-umjetničko obrazovanje i razvoj publike: Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, programi koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj i program 2021. Godina čitanja.

 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi