Održan okrugli stol „Digitalizacija i investicije - Jučer, danas, sutra“ u okviru Zimskog sajma filma 2020.

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Okrugli stol Digitalizacija i investicije_1.jpeg

Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je na manifestaciji Zimski sajam filma 2020., na okruglom stolu „Digitalizacija i investicije - Jučer, danas, sutra“ koji se održao u srijedu, 12. veljače 2020. godine, u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Okrugli stol tematizirao je proces digitalizacije te značenje za decentralizaciju prikazivaštva u Hrvatskoj. Razgovaralo se i o procesima koji očekuju kinoprikazivače u budućnosti te o mogućim oblicima institucionalne podrške.

Državni tajnik Partl istaknuo je važnost daljnjeg jačanja i razvoja nezavisne kinoprikazivačke mreže čime se osigurava dostupnost i vidljivost hrvatskih i europskih audiovizualnih djela te kvalitetni i raznoliki kinematografski program diljem Hrvatske. Ministarstvo kulture je u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom 2012. godine započelo proces digitalizacije neovisnih kinoprikazivača koji se i dalje nastavlja u okviru investicijskih potpora ministarstva  kroz koji će se sufinancirati i sljedeće faze digitalizacije, tehničkog i prostornog opremanja kinodvorana kako bi se u skladu s razvojem tehnologija osigurali potrebni tehnički uvjeti i standardi prikazivanja.

Uz državnog tajnik Partla sudionici okruglog stola bili su ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich i Igor Rahelić iz tvrtke dcinex, a okrugli stol je moderirao predsjednik Kino mreže Alen Munitić.Manifestacija Zimski sajam filma trajat će do 14. veljače, a narednih dana održat će se okrugli stol pod nazivom „Kino-pravda – osigurajmo jednakopravnu dostupnost audiovizualnih sadržaja osobama oštećena vida i sluha“. Razgovarat će se o mogućnostima, ograničenjima i izazovima osiguravanja jednakopravnog pristupa kinima i filmskoj umjetnosti u Hrvatskoj.

Zimski sajam filma održava se u organizaciji Kino mreže, Hrvatskog audiovizualnog centra, Festivala mediteranskog filma Split i Centra za kulturu i obrazovanje Zlatna vrata, a uz financijsku potporu Zaklade “Kultura nova” i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Pisane vijesti