Održan kolegij pročelnika Konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

31. ožujka 2023. – U velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održala je kolegij Uprave za  zaštitu kulturne baštine s pročelnicama i pročelnicima konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija.

Kolegij je uz ministricu predvodio ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, a načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Anastazija Magaš Mesić kolegama je predstavila Poziv za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, koji Ministarstvo provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Pročelnici Konzervatorskih odjela u Puli i Zadru Lorella Limoncin Toth i Igor Miletić predstavili su primjere moguće primjene energetske učinkovitosti na javnim zgradama kulturne namjene, Muzeju antičkog stakla u Zadru i Arheološkom muzeju Istre u Puli. Konzervatori su s tim u vezi raspravljali o jednom od primarnih kriterija određivanja zona primjene solarnih panela unutar zaštićenih kulturnopovijesnih cjelina te sagledavanju arhitektonskih obilježja pojedinačne zgrade na koju se predlaže postava solarnih panela.

Posebno je bilo riječi o izradi Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, čiji je jedan od ciljeva utvrditi kriterije za proglašenje kulturnog dobra, vrednovanje, sustav mjera zaštite, konzervatorsku dokumentaciju, zaštitu kulturnih dobara i drugo.

Najavljeno je da će se u Zakon uvesti suvremene teme i nova područja od upravljanja rizicima u području kulturne baštine, preko nove generacije konzervatorskih podloga, energetske obnove kulturne baštine, do protupotresnih ojačanja i osiguravanja pristupa osobama s invaliditetom. 

Izradu konzervatorske podloge iz perspektive sudjelovanja konzervatorskog odjela predstavila je pročelnica Konzervatorskog odjela iz Šibenika Angela Bujas. Na temelju iskustva izrade konzervatorske podloge za Šibenik definirani su stručni profili i iskustvo stručnjaka koji će sudjelovati u izradi podloga zajedno s konzervatorima, zatim projektni zadatak i prijedlog troškovnika po grupama nabave te hodogram izrade.

Podsjećamo, u ožujku prošle godine izrađen je stručno–metodološki okvir za konzervatorske podloge nove generacije s javno dostupnim mjerama zaštite nepokretne kulturne baštine. Uz to, izrađen je prototip sučelja novog modula konzervatorske podloge, a razvoj novog ISKB-a bit će gotov do kraja ove godine. Dokumentacija za javnu nabavu usluge tehničke pomoći u izradi i objavi digitalnih i javno dostupnih konzervatorskih podloga je u pripremi, a objava dokumentacije na prethodno savjetovanje putem elektroničkog oglasnika javne nabave očekuje se do polovice travnja.

Uz ravnatelja Uprave Tomislava Petrinca, glavne konzervatore Davora Trupkovića, Višnju Bralić i Zorana Wiewegha te načelnicu Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tatjanu Lolić, kolegiju su  prisustvovali pročelnici Sonja Kočevar iz Karlovca, Ivana Sudić u iz Osijeka, Lorella Limoncin Toth iz Pule, Vesna Pascuttini Juraga iz Varaždina, Radoslav Bužančić iz Splita, Angela Bujas iz Šibenika, Antun Baće iz Dubrovnika, Lilian Stošić iz Rijeke, Igor Miletić iz Zadra, Amelio Vekić iz Zagrebačke županije, Žarko Španiček iz Požege, Milan Pezelj iz Bjelovara, Nediljko Vančo iz Gospića, Jasna Popović iz Trogira, Ivana Miletić Čakširan iz Siska, Ivan Alduk iz Imotskog, Željka Perković iz Slavonskog Broda, Zdenka Predrijevac iz Vukovara, Viki Jakaša Borić iz Krapine i Ivana Perkušić iz zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.Pisane vijesti