Održan javni forum u okviru sastanka Međunarodne federacije umjetničkih vijeća i kulturnih agencija (IFACCA) u Rijeci

U suradnji Zaklade Kultura nova i Međunarodne federacije umjetničkih vijeća i kulturnih agencija (IFACCA) te Ministarstva kulture Republike Hrvatske održan je javni forum na temu International Perspectives on Participatory Approaches in Arts and Culture u petak, 18. listopada 2019. godine u RiHubu u Rijeci.



Forum čiji je cilj istražiti međunarodne perspektive participativnog pristupa umjetnosti i kulturi, organiziran je u okviru sastanka Europskog formata IFACCA-e koji se održao 17. listopada 2019. godine u Zagrebu. Rasprava se provodila na temu različitih vrsta sudjelovanja i angažmana građana: od participativnih kulturnih projekata i umjetničkih praksi, do kreiranja politika sudjelovanja, sudioničkog upravljanja i dodjele bespovratnih sredstava.

U svim je sektorima sve primjetniji pomak prema sudjelovanju kao odgovor različitih aktera na tehnološki razvoj i nastojanja za stvaranjem demokratskog, uključivog i društva veće jednakosti. Kulturno sudjelovanje proizlazi iz koncepata kulturnog razvoja i kulturnih prava koja se prvi put spominju u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima (1948. g.). Naše poimanje kulturnog sudjelovanja razvijalo se od shvaćanja građana kao pasivnih promatrača, do shvaćanja građana kao pojedinaca aktivno uključenih u procese stvaranja i donošenja odluka.

Javni forum sastojao se od dvije panel sesije na kojima su sudjelovali međunarodni gosti, a uvodnim ga je riječima otvorila Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020.



Na prvoj sesiji razmatrala se problematika pitanja kako značajne nacionalne inicijative - poput Europske prijestolnice kulture - prihvaćaju participativne pristupe umjetnosti i kulturi. Sesiju je moderirala Magdalena Moreno Mujica, izvršna direktorica IFACCA-e, a svoje izlaganje održali su Simon Mellor, zamjenik izvršnog direktora za umjetnost i kulturu pri Arts Council England iz Velike Britanije, Annette Østerby, voditeljica vizualnih umjetnosti danske Zaklade za umjetnost pri Danskoj agenciji za kulturu i palače te Iva Lulić, suradnica za razvoj i strateška partnerstva u Rijeci 2020.

Na drugoj sesiji bilo je pitanja o tome kako participativni pristupi upravljanju mogu razbiti tradicionalne hijerarhije i otvoriti rasprave s vladama, zajednicama i umjetnicima. Sesiju je moderirao Davor Mišković, predsjednik Drugog mora iz Hrvatske, a uključivao je osvrte Andreje Kulunčić, hrvatske vizualne umjetnice, Andreasa Moosa, voditelja financiranja i promocije kulture u Pro Helvetiji iz Švicarske, Dušice Radojčić iz Društvenog centra Rojc iz Hrvatske te Domagoja Šavora iz Saveza udruga Clubture iz Hrvatske.

>>> Public forum: International Perspectives on Participatory Approaches in Arts and Culture

Pisane vijesti