Obnovljen status MCPA-a u Zadru kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a

Slika /slike/fotogalerija/2023godina/MCPA/UNESCO 2015th session, Paris 5 -19 October 2022.jpeg

Odlukom Izvršnog odbora UNESCO-a (215. EX/Odluka 18.V) potvrđena je obnova statusa Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a za iduće osmogodišnje razdoblje, na sjednici održanoj u Parizu od 5. do 19. listopada 2022. godine.

Sukladno UNESCO-ovu dokumentu Strategiji za institute i centre 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a (Dokument 40 C/79, 2019.), predloženo je da UNESCO i Republika Hrvatska sklope dvostrani ugovor te Memorandum o suglasnosti između UNESCO-a i MCPA-a Zadru.

U ime Vlade Republike Hrvatske, ugovori između UNESCO-a i Vlade Republike Hrvatske u vezi s nastavkom djelovanja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a, potpisale su ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Memorandum o suglasnosti između UNESCO-a i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru u vezi s nastavkom djelovanja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Republika Hrvatska kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a, potpisali su glavna ravnateljica UNESCO-a gđa Audrey Azoulay i ravnatelj Centra dr. sc. Mladen Pešić. Ugovor i Memorandum o suglasnosti potpisani su u Parizu 20. veljače te u Zagrebu 22. veljače 2023. godine, u izvorniku na hrvatskom i engleskom jeziku. Dokumenti uređuju okvir za suradnju između stranaka, a ugovorne obveze stupile su na snagu dana 4. svibnja 2023. godine.

MCPA Zadar jedan je od 25 UNESCO-ovih centara u području kulture, do danas jedini centar 2. kategorije koji se bavi zaštitom podvodne kulturne baštine i trenutno jedini UNESCO-ov centar u Hrvatskoj. Glavna mu je zadaća provođenje aktivnosti i obrazovanja na području istraživanja, konzerviranja i restauriranja podvodne arheološke baštine te popularizacije UNESCO-ove Konvencije iz 2001. godine na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Postignut je značajan pomak u suradnji s drugim kulturnim i znanstvenim institucijama, a brojnim aktivnostima ostvarenima na međunarodnom planu nastoji se učvrstiti status moderne i obrazovne institucije.


Izvor: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar
 

Pisane vijesti