Izložbom „Bez riječi, samo glazba“ otvoren je Međunarodni tjedan arhiva

Slika /slike/fotogalerija/2023godina/Međunarodni tjedan arhiva/arhiv 3.jpg

Foto: Hrvatski državni arhiv

U povodu Međunarodnog tjedna arhiva ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić otvorila je izložbu Bez riječi, samo glazba, koja donosi odabrane dokumente iz 20 arhivskih fondova i zbirki Hrvatskog državnog arhiva i Metropolitanske knjižnice Zagrebačke nadbiskupije koji svjedoče o kontinuiranom glazbenom životu Hrvatske u razdoblju od 11. do 20. stoljeća.

Izložba se sastoji od triju tematskih cjelina na kojima su prikazane različite arhivalije (dokumenti, notni zapisi, fotografije, razglednice, plakati, pozivnice na različita glazbena događanja i dr.). Ukupno 22 plakata donose priču o povijesti hrvatske glazbe, o značajnijim predstavnicima i djelima u pojedinim vremenskim razdobljima.

Čestitavši Međunarodni tjedan arhiva, Deranja Crnokić je istaknula da će se, zahvaljujući ovoj vrijednoj manifestaciji, arhivi i njihove partnerske institucije približiti široj javnosti kako bi prezentirali gradivo koje su nam ostavili u naslijeđe istaknuti likovni i glazbeni umjetnici, književnici i institucije iz područja umjetnosti i kulture. „Ovogodišnji program na najbolji mogući način daje uvid u djelovanje javne arhivske službe, i to u sve njezine segmente: od prikupljanja, obrade, zaštite i čuvanja, korištenja arhivskog gradiva, odgojno-obrazovnih aktivnosti, kao i međuinstitucijske suradnje uključivanjem srodnih baštinskih institucija u program poput knjižnica, kazališta, sveučilišta, instituta, muzeja što doprinosi boljoj realizaciji tematskih programa, a ujedno osnažuje međusobnu suradnju i pridonosi većoj vidljivosti arhiva i arhivske djelatnosti“, istaknula je Deranja Crnokić.

Uz ravnateljicu Deranju Crnokić, nazočnima se obratio i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr.sc. Dinko Čutura te autorice izložbe Marina Selnik, dr. sc. Darija Hofgräff Marić i Anamarija Pupić Bakrač, a među ostalim uzvanicima, otvorenju je prisustvovao i državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak.



Ovogodišnje izdanje Međunarodnog tjedna arhiva održava se od 5. do 11. lipnja, a hrvatski arhivisti usredotočit će se na zapise u arhivima koji svjedoče o aktivnostima, događanjima, osobama i pojavama iz različitih vidova umjetnosti pod temom Zvuci, slike i književna riječ u arhivima.

Na programu se ističu večernji koncert Hrvatskim notama kroz stoljeća u interpretaciji istaknutih izvođača klasične, moderne i suvremene glazbe, predavanje Kolaž hrvatske filmske glazbe koje prati isječci iz filmova s određenim ključnim glazbenim dionicama koje su obilježile hrvatski film, ali i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, kao i  projekcija filma 9 ½, koji uz glazbenu podlogu orkestra studenata bolonjskog konzervatorija, sadržava amaterske snimke sa šest kontinenata snimljene na 9.5 mm filmu u razdoblju od 1922. do 2022.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica