Obnova zgrade Donje oružarnice za potrebe Muzeja Slavonije

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pomoćnik ministrice dr. sc. Hrvoje Manenica sa suradnicima boravio je u srijedu, 17. srpnja 2019. godine u Osijeku prigodom pripreme i provedbe projekta obnove zgrade Donje oružarnice za potrebe smještaja Muzeja Slavonije.

U gradskoj upravi Grada Osijeka održan je sastanak na kojem su uz pomoćnika ministrice Manenicu prisustvovali zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling, pročelnica upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić, viša savjetnica u Upravnom odjelu Grada Osijeka Nataša Bošnjak i načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Ministarstva kulture Anastazija Magaš Mesić.

Na sastanku je razmotrena izrađena dokumentacije za provedbu projekta i dogovorena priprema daljnje potrebne dokumentacije koja prvenstveno uključuje izradu cjelovitog muzeološkog programa Muzeja Slavonije, a potom izradu projekta likovnog oblikovanja postava Muzeja i izvedbenog projekta obnove zgrade Donje oružarnice. Za navedenu dokumentaciju Grad Osijek je prikupio ponude te je dogovoren način financiranja i dinamika provedbe.

Pomoćnik ministrice Manenica naglasio je važnost projekta i spremnost Ministarstva kulture da pruži financijsku i tehničku pomoć tijekom pripreme projekta. Zamjenica gradonačelnika Gamoš je istaknula značaj projekta za Grad Osijek koji je sufinancirao izradu glavnog projekta i popratne dokumentacije za obnovu zgrade Donje oružarnice. Dogovorena je daljnja suradnja Ministarstva kulture i Grada Osijeka s ciljem konačne obnove zgrade Donje oružarnice za potrebe Muzeja Slavonije čime bi se značajno unaprijedio rad Muzeja, omogućilo kvalitetno prezentiranje vrijednih izložaka te poboljšala kulturna i turistička ponuda tog kraja.

Muzej Slavonije ima status nacionalnog muzeja te je jedan od najstarijih i najvećih muzej općeg tipa u Republici Hrvatskoj. Osnovan je 1877. godine a u fundusu ima gotovo 400 000 predmeta raspoređenih u devet odjela i stotinjak zbirki. Muzej ima najveću muzejsku knjižnicu u Hrvatskoj, osnovanu istodobno s Muzejom,  čija se građa izlaže u stalnom postavu.

Projektom je predviđena cjelovita obnova i opremanje zgrade Donje oružane, posebno zaštićenog kulturnog dobra, za smještaj Muzeja Slavonije. Arhitektonska dokumentacija pripremljena je u okviru projekta Grada Osijeka koji se sufinancirao sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, specifičnog cilja 6c1 „Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine“.

 

Pisane vijesti