Obnova Europe kulturom - kultura kao saveznik u oporavku europskog gospodarstva

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

8. prosinca 2021. – Konferencija Europske udruge autorskih društava – GESAC o kulturi u okolnostima pandemije koronavirusa kao i njezinoj ulozi u oporavku europskog gospodarstva, središnje je događanje europske kampanje „Rebuilding Europe with culture – where do we stand?“.

Sudjelujući u radu konferencije, govoreći o pronalasku balansa na europskom digitalnom tržištu, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako kulturni i kreativni sektor treba iskoristiti brojne mogućnosti koje sa sobom nosi digitalna transformacija i suočiti se s izazovima koje ona postavlja.
 
Implementirajući europske regulative u području autorskih i srodnih prava, Hrvatska nastoji uspostaviti ravnotežu na tržištu kao odgovor na svojevrsni „divlji zapad“ velikih online platformi, podsjetila je ministrica te dodala kako je donošenjem Direktive o digitalnim uslugama (nastavljajući se na Zakon o autorskim i srodnim pravima) potrebno osigurati: balans na europskom digitalnom tržištu uz uvažavanje kulturne i medijske raznolikosti, visoku razinu zaštite autorskih prava stvaratelja sadržaja i pravednu naknadu za njihovo reproduciranje na digitalnim platformama te normativne okvire unutar kojih bi tehnološki divovi trebali djelovati, pozivajući ih na veću razinu odgovornosti, pravedne ugovore za autore sadržaja te transparentno poslovanje.
 
Ministrica Obuljen Koržinek jedna je od ministara država članica EU i članova Europskog parlamenta koje su organizatori, na čelu s Jean Michel Jarreom pozvali na konferenciju na kojoj sudjeluju predstavnici kulturnog i kreativnog sektora. Konferencija je otvorena video-porukom predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, među ostalima govorila je i povjerenica za Inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, a konferencija je zaključena video-porukom francuske ministrice kulture Roselyne Bachelot-Narquin.
 
Uključivši kulturu u financijski plan Europske unije oporavka i otpornosti, Europska komisija identificirala je kulturne i kreativne industrije kao jedan od ključnih ekosustava Europe koji je među najteže pogođenima pandemijom koronavirusa. Zato je konferencija okupila donositelje europskih i nacionalnih kulturnih politika te predstavnike kulturnog i kreativnog sektora kako bi raspravili o hitnim potrebama jednog od najživljih no najranjivijih sektora te pronalasku balansa na digitalnom tržištu o kojemu je kulturni i kreativni sektor tijekom pandemije postao potpuno ovisan.
 
Europska udruga autorskih društava – GESAC konferenciju je organizirala u suradnji s Federacijom  europskih nakladnika, članom Europskog parlamenta Christianom Ehlerom te skladateljem i glazbenikom Jean-Michel Jarreom.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi