Objavljeni rezultati Poziva za projekte kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana

U okviru programa Kreativna Europa Europske komisije, kojeg provodi Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) objavljeni su rezultati poziva Strengthening cultural cooperation with and competiveness of cultural and creative industries in the Western Balkans (EACEA/39/2019).

Poziv za projekte kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana raspisan je 17. prosinca 2019. godine, sa specifičnim ciljevima povećanja prekogranične kulturne suradnje u državama Zapadnog Balkana i državama članicama EU te jačanja konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija u regiji Zapadnog Balkana.

Poziv je financiran putem Instrumenta pretpistupne pomoći (IPA II), a u skladu s pravilima i radnim planom programa Kreativna Europa provodi se kroz suradnju DG EAC (Glavna uprava za obrazovanje i kulturu) te DG NEAR (Glavna uprava za susjedsku politiku i pregovore o proširenju).Rok za predaju projektnih prijedloga bio je 28. travnja 2020. godine, a ukupni budžet Poziva iznosio je 5.000.000,00 EUR. U okviru poziva zaprimljeno je više od 300 prijava, od čega je odobreno 13 projekata za koje su dodijeljena sredstva u iznosu od 4.935.563,00 EUR.

Među 13 odobrenih projekata je 6 hrvatskih organizacija koje su dio partnerskog konzorcija u 5 odobrenih projekata, a u jednom vodeći partner. 

KOOPERATIVA – regionalna platforma za kulturu vodeći je partner u projektu Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration za koji je odobrena potpora od 424.010,00 EUR.

U partnerskim konzorcijima u 5 odobrenih projekata sudjeluju: Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti – PrizmaSršen IvanJavna ustanova u kulturi Dubrovačke ljetne igreSavez udruga Operacija grad i Kreativni krajobrazi.

Rezultati su dostupni na službenim stranicama Izvršne agencije EACEA.
 

Pisane vijesti