Objavljeni rezultati istraživanja o utjecaju pandemije COVID-19 i potresa na kulturni sektor u Republici Hrvatskoj

28. listopada 2021. - Nakon testne faze istraživanja Zaklade „Kultura nova", čiji su rezultati objavljeni krajem 2020. godine, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Zaklada je provela istraživanje čije je rezultate objavila u publikaciji „Utjecaj pandemije COVID-19 i potresa na kulturni sektor u Republici Hrvatskoj. Izvještaj o rezultatima istraživanja".

Analizirani su različiti segmenti pogođenosti i otpornosti kulturnog sektora, ali i mjere podrške sektoru koje su implementirane kao odgovor na krizu. Podaci istraživanja potvrdili su da su pandemija bolesti COVID-19 i potresi snažno pogodili kulturni sektor u Hrvatskoj. Na temelju provedene analize, autori istraživanja su uobličili preporuke za nadogradnju kulturnog sustava i implementiranje budućih mjera koje bi mogle odgovoriti na specifične potrebe različitih dionika kulturnog sektora te time ubrzati i olakšati njihov oporavak.

Istraživanje je osmišljeno i provedeno u suradnji s dr. sc. Željkom Tonković, dr. sc. Anom Žuvelom i dr. sc. Krešimirom Krolom. Voditeljica istraživanja bila je dr. sc. Dea Vidović, upraviteljica Zaklade, a koordinatorica Marta Jalšovec, suradnica u Odjelu za istraživanje i razvoj Zaklade, dok su stručnu podršku pružili ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković i načelnik Sektora za strateško planiranje i analitiku Ministarstva kulture i medija Dinko Klarić.

Publikacija je objavljena u okviru biblioteke „Kultura nova", uredila ju je Dea Vidović, a vizualno oblikovao studio Filburg. Izvještaj o rezultatima istraživanja dostupan je pod Creative Commons licencom Imenovanje – Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Croatia. 

Rezultati istraživanja objavljeni su na sljedećoj poveznicia publikaciju možete preuzeti i u .pdf formatu.
 

Pisane vijesti