Objava rezultata Javnog poziva za programe međunarodne kulturne suradnje u 2024. godini



29. prosinca 2023. -  869.508,00 eura (6.551.308,03 kuna) iznos je sredstava koje je Ministarstvo kulture i medija izdvojilo za sufinanciranje prijedloga programa međunarodne kulturne suradnje koji su se zaprimali od 4. rujna do 5. listopada 2023. godine u okviru Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2024. godinu. U odnosu na isto vrijeme prošle godine (ili u odnosu na prvi rok za spomenute programe u 2023. godini) sredstava su uvećana za 22,69 %. Tim iznosom Ministarstvo će podržati realizaciju 314 programa međunarodne kulturne suradnje koji su predloženi u prvom roku za 2024. godinu.

 
Pregled odobrenih i odbijenih programa dostupan je na poveznici.
 
Kulturno vijeće za međunarodnu kulturnu suradnju u sastavu dr. sc. Goranka Horjan, predsjednica, te članovi Igor Lešnik, Vesna Meštrić, Dinko Telećan i Ana Marija Vrdoljak vrednovalo je 481 zaprimljenih prijedloga programa. Najveći broj prijava, kao i prethodne godine (189) odnosio se na područje izvedbenih umjetnosti, zatim je 87 programa iz područja kulturno-umjetničkog amaterizma, 50 programa vizualne umjetnosti, 26 programa interdisciplinarnih djelatnosti, 38 programa iz područja kulturne baštine, 20 programa knjižnica, 15 programa muzejske i galerijske djelatnosti, 34 programa iz područja književnosti te 22 programa koji se odnose na područje novih umjetničkih i kulturnih praksi.

Potpora programima međunarodne kulturne suradnje ima za cilj poticanje umjetničkog stvaralaštva, mobilnosti umjetnika i kulturnih djelatnika te promicanje, razmjenu i sukreiranje kulturnih programa u međunarodnom kontekstu. Podupiru se, također, sudjelovanja u radu međunarodnih organizacija  sa svrhom predstavljanja i promicanja hrvatske umjetnosti i kulture globalno, te razvoja međunarodne kulturne suradnje i odnosa. Prilikom vrednovanja prijavljenih programa posebna pozornost dana je programima koji potiču visokokvalitetne recentne produkcije, gostovanja u više gradova ili država, partnerske suradnje, koprodukcije i umrežavanje. Također, pozitivno su ocijenjeni programi s elementima dugoročnosti, održivosti te jasnim potvrdama umrežavanja i stvaranja novih partnerstava i suradničkih programa, te podrška postojećim suradničkim programima.
 
Prikaz 1. Odobreni programi za međunarodnu kulturnu suradnju za 2024. godinu prema potprogramskim djelatnostima
 

 
Prikaz 2. Pregled odobrenih sredstava prema potprogramskoj djelatnosti
 

 
 
Prikaz 3. Geografski prikaz odobrenih programa za međunarodnu kulturnu suradnju za 2024. godinu

 

 
Najveći broj programa provodit će se u zemljama Europske Unije i u drugima europskim zemljama.

Programi izvan europskog okruženja odvijat će se najvećim brojem programa u azijskim zemljama među kojima posebno izdvajamo Kinu, a u Sjevernoj i Južnoj Americi - Sjedinjenje Američke Države. Za razliku od prethodnih godina, za zemlje Bliskog Istoka, afričke zemlje te Australiju i Novi Zeland povećao se broj prijava i broj odobrenih programa.

 
Prikaz 4. Geografski raspored odobrenih programa u 2024.

 
 

 
Prikaz 5. Odobreni programi u 2024. u zemljama EU
 

 
 
Predlagatelji su imali mogućnost odabrati jednu od tri kategorije programskih aktivnosti, u skladu s novitetima predstavljenim u javnom pozivu za prošlu godinu: potpora mobilnosti, potpora programskoj suradnji te potpora sudjelovanju u radu međunarodnih organizacija, platformi i mreža. U svrhu unaprjeđenja kvalitete rada nastavljeno je s određenim izmjenama i fleksibilnostima prihvatljivih troškova, kako za kategorije mobilnosti i programske suradnje, tako i za kategoriju sudjelovanja u radu međunarodnih organizacija, platforma i mreža.
 
Prikaz 6. Raspored odobrenih programa u 2024. po kategorijama
 

 
Usporedbom odobrenih sredstava za programe međunarodne kulturne suradnje za 2023. i 2024. godinu vidljivo je povećanje odobrenih sredstava za realizaciju programa međunarodne kulturne suradnje od 22,69 %, a odobren je i veći broj programa za 7,53 % u 2024. godini, u odnosu na prošlu godinu kada su podržana 292 programa.
 
Prikaz 7. Odobrena sredstva za programe međunarodne kulturne suradnje za 2023. i 2024. (prvi rok)
 

 
Prikaz 8. Usporedba broja odobrenih programa međunarodne kulturne suradnje za 2023. i 2024. (prvi rok)
 

 
Prigovor koji je potpisala osoba ovlaštena za zastupanje šalje se isključivo elektroničkom poštom na adresu: medjunarodna2@min-kulture.hr.
 
Rok za podnošenje prigovora je 8 dana. Prigovori se mogu podnositi od 9.1.2024. do 16.1.2024.

 
 

Pisane vijesti