Objava rezultata Javnog poziva za programe digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe u 2024. godini





Ukupni iznos od 286.018,00 eura odobren je za 40 odabranih programa, od 54 prijava pristiglih na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu u programskoj djelatnosti Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske građe.

Pregled odobrenih i odbijenih programa dostupan je na poveznici.

Prijavljene programe razmatralo je i vrednovalo Vijeće projekta „Hrvatska kulturna baština“ u sastavu: dr. sc. Nives Tomašević izvršna koordinatorica te članovi državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan - Razović, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanka Stričević te ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc Dinko Čutura.

Programi Digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe tijekom 2023. godine nisu se financirali putem Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, već se potpora digitalizaciji kulturne baštine provodila kroz projekt „e- Kultura - Digitalizacija kulturne baštine“. Projekt e-Kultura u kojem su do sada uključene 103 baštinske institucije, provodilo je Ministarstvo kulture i medija u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom, Muzejom za umjetnost i obrt te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Tijekom provedbe projekta digitalizirano je više od milijun objekata kulturne baštine, od kojih je dio dostupan na portalu e-Kultura.



U sklopu projekta e-Kultura i Plana digitalizacije kulturne baštine 2020. - 2025., Ministarstvo kulture i medija donijelo je u srpnju 2023. godine Odluku o prioritetima za digitalizaciju kulturne baštine, kojom su utvrđeni prioriteti digitalizacije kulturne baštine za razdoblje od pet godina i to digitalizacije Središnje dokumentacije kulturne baštine Ministarstva kulture i medija i konzervatorskih odjela, arhivskog gradiva državnih arhiva, knjižnične građe javnih knjižnica, muzejske građe i muzejske dokumentacije javnih muzeja i audiovizualne građe Hrvatske radiotelevizije. Tijekom provođenja projekta e-Kultura dostupnost i pohrana digitalnog sadržaja baštinskih institucija konstantno je rasla i samim time je ukazana potreba za povećanjem financijskih sredstava za digitalizaciju kulturne baštine.



Prilikom vrednovanja programa prijavljenih na Poziv za predlaganja programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu za programe Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske, Vijeće je uzimalo u obzir o Odluku o prioritetima za digitalizaciju kulturne baštine.

Prigovor koji je potpisala osoba ovlaštena za zastupanje šalje se isključivo elektroničkom poštom na adresu digitalizacijakulturnebastine@min-kulture.hr
Rok za podnošenje prigovora jest 8 dana. Prigovori se mogu podnositi od 11. 1. 2024. - 18. 1. 2024.




 

Pisane vijesti