Obilježen Europski tjedan mobilnosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Europski tjedan mobilnosti obilježen je na inicijativu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u četvrtak, 19. rujna 2019. godine, kada se zajedno s ministrima uputio pješice na sjednicu Vlade.

Uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek inicijativi su se pridružili i potpredsjednici u Vladi RH Damir Krstičević, Zdravko Marić i Predrag Štromar te ministri Vesna Bedeković, Josip Aladrović, Mario Banožić, Darko Horvat, Ivan Malenica te državni tajnici Nikolina Klaić i Kristijan Turkalj.

Ministrica kulture pozvala je građane da više koriste prijevozna sredstva koja ne zagađuju okoliš. Dodala je kako oni koji ju poznaju znaju da uvijek kada ima vremena koristi bicikl. Istaknula je zadovoljstvo da je i infrastruktura za bicikliste sve uređenija te da kretanje gradom postaje sve sigurnije.

Naglasivši kako je fizička aktivnost izuzetno važna u svakodnevnom životu ministar Ćorić istaknu je kako je hodanje zdravo, rasterećuje promet u centru grada te štiti okoliš.  

„Svaki vid kretanja i fizičke aktivnosti je dobrodošao, no za mene je ovo tek zagrijavanje. Kao ministar obrane zahtijevam da je vojska aktivna i fizički i mentalno stoga su ovakve inicijative uvijek dobrodošle“ rekao je ministar Krstičević. 

Ministri su prehodali oko 5 km te je svaki napravio oko 6500 koraka. Početna točka bila je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a završna Trg svetog Marka.

Europski tjedan mobilnosti obilježava se od 2002. godine s ciljem poboljšanja javnog zdravlja i kvalitete života, promoviranjem „čiste“ mobilnosti i održivog gradskog prijevoza.

Europski tjedan mobilnosti ove se godine obilježava pod sloganom „Krećite se s nama!“ te motivira na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim promicanja održivih prijevoznih sredstava, cilj ove akcije je pozvati građane da iskušaju alternativne načine prijevoza. 

Više o Europskom tjednu mobilnosti na http://www.mobilityweek.eu/.

Pisane vijesti