19. rujna 2019. – Otvorenje izložbe „Vrhunac baroknog poleta: umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije“ i koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije u povodu 90 godina glazbenog djelovanja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek će kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića otvoriti izložbu Vrhunac baroknog poleta: umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije

u četvrtak, 19. rujna 2019. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Baština kiparske obitelji Straub u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj istražena je u okviru međunarodnog projekta Tragom umjetnosti obitelji Straub, u čijoj su provedbi sudjelovali Hrvatski restauratorski zavod, Bavarski državni zavod za zaštitu spomenika, Javni zavod Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine te Sveučilišta u Ljubljani i Grazu, uz istraživače iz drugih baštinskih, vjerskih, znanstvenih i edukativnih ustanova.

Izložba je organizirana u okviru događanja Europski barok u mom zavičaju: druženje zajednice s baštinom obitelji Straub, čiji je cilj uputiti širu javnost na prepoznavanje dragocjenosti vlastite baštine u širem, europskom kontekstu te na važnost brige o njezinom očuvanju kao i nužnost konzervatorsko-restauratorskih radova.

Ministrica će istoga dana prisustvovati i slavljeničkom koncertu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije kojim se obilježava 90 godina njegova postojanja i glazbenog djelovanja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Pod vodstvom dirigenta Enrica Dinda Simfonijski orkestar HRT-a će uz soliste Domagoja Pavlovića na klarinetu te Hrvoja Philipsa predvodnika dionica viola izvesti djela Come polvere o vento, tri elegije za komorni orkestar Carla Boccadoroa; zatim Koncert za klarinet, violu i orkestar u e-molu, op. 88 Maxa Brucha te prvu hrvatsku modernu simfoniju - Simfoniju u fis-molu, op. 41 Dore Pejačević.

Najave