Obilježen Dan hrvatskih knjižnica

  • Slika
  • Slika

U okviru manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, održana je jubilarna deseta proslava Dana hrvatskih knjižnica te dodjela priznanja „Knjižnica godine“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu, 11. studenog 2020. godine.

Ovogodišnje priznanje „Knjižnica godine“ koje dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama, dobila je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.
 
Svečanosti je u ime Ministarstva kulture i medija prisustvovao državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak. Istaknuvši ulogu knjižnica u društvu uputio je posebne čestitke ovogodišnjem laureatu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ustanovi koja ima jednu od vodećih uloga ne samo u znanstveno-književnom nego i u kulturnom i društvenom životu.
 
Uz čestitke za Dan knjižnica, državni tajnik Poljičak izrazio je želje za daljnji uspješan rada svim knjižnicama te da djelatnici jednakim entuzijazmom  nastave pružati knjižnične usluge i doprinositi razvoju hrvatskog knjižničarstva.
 
Po završetku svečanosti održao se webinar „Značaj i uloga knjižnica: prigodom 10 godina obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica“. „Knjižnice su javne kulturne ustanove namijenjene svima koji su u neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, znanošću, kreativnošću i umjetnošću. Potrebe i zahtjevi društva u odnosu na suvremene knjižnične usluge sve su veće i složenije“, poručili su iz Hrvatskoga knjižničarskog društva koje je 2010. godine pokrenulo inicijativu obilježavanja nacionalnog dana knjižnica u spomen na dan kada je godine 1960. donesen prvi Zakon o bibliotekama čime su postavljeni pravni temelji za sustavni razvoj i djelovanje hrvatskih knjižnica.
 
U okviru Dana hrvatskih knjižnica te manifestacije Mjeseca hrvatske knjige provodi se i digitalna kampanja pod nazivom Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice blistaju!, koja će trajati do 15. studenog i u kojoj mogu sudjelovati svi zainteresirani građani.

Više informacija na: https://virtualno.hkdrustvo.hr/dan-hrvatskih-knjiznica-2020/ 
 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica