Nastupni posjeti veleposlanika Republike Azerbajdžana i Države Izraela

8. ožujka 2023. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se s izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Azerbajdžana Anarom Imanovim i s veleposlanikom Države Izraela Garyjem Korenom.

S veleposlanikom Republike Azerbajdžana Anarom Imanovim ministrica Obuljen Koržinek razgovarala je o mogućnostima jačanja kulturne suradnje i razmjene između dviju  zemalja. S obzirom na to da je putem potpore inozemnim nakladnicima za objavljivanje prijevoda djela hrvatskih autora Ministarstva kulture i medija na azerbajdžanski jezik u 2022. godini prevedena prva knjiga hrvatskog autora, ministrica i veleposlanik razgovarali su o mogućnostima jačanja suradnje i kulturne razmjene u području nakladništva i prevođenja hrvatskih autora na azerbajdžanski i obrnuto, kao i suradnje u području izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književnosti, arhitekture te audiovizualnih djelatnosti.
 
Uz veleposlanika na sastanku je sudjelovao treći tajnik u Veleposlanstvu Republike Azerbajdžana u Zagrebu Orkhan Talib-zad, a uz ministricu ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić.
 
U svom nastupnom posjetu izraelski veleposlanik Gary Koren izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom dviju prijateljskih zemalja te je ministrici prenio osobne pozdrave ministra kulture i sporta Države Izraela Makhlufa Mikija Zohara. Veleposlanik Koren izvijestio je ministricu o sastancima s ravnateljima ustanova u kulturi u Republici Hrvatskoj te gospodarskim partnerima Države Izraela s kojima je razgovarao i o sufinanciranju kulturne suradnje, s obzirom na velik interes za hrvatske umjetnike i izvođače u Izraelu.
 
Ministrica se osvrnula na iznimno dobru kulturnu suradnju između dviju prijateljskih zemalja, naglasivši kako je Republika Hrvatska u svim segmentima suradnje s Državom Izraelom poduzela mnogo te izrazila namjeru da se suradnja nastavi jednakim intenzitetom. Riječi je bilo i o mogućnostima intenziviranja suradnje, s naglaskom na mogućnosti potpisivanja Sporazuma o audiovizualnoj koprodukciji između dviju država te nastavka suradnje u području izvedbenih umjetnosti, književnosti, arhitekture, audiovizualnih djelatnosti, nakladništva i prijevoda književnih djela.
 
Sastanku su uz ministricu Obuljen Koržinek prisustvovale ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Lidija Zozoli.
 



Pisane vijesti