Nakladništvo i knjižarstvo je u pozitivnom trendu – istaknuto na godišnjoj skupštini Zajednice nakladnika i knjižara HGK

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: HGK/MKM
 

14. prosinca 2023. -  Na godišnjoj skupštini Zajednice nakladnika i knjižara koja djeluje unutar Hrvatske gospodarske komore, koju je vodio predsjednik Zajednice Slavko Kozina, sudjelovali su ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl i voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo dr. sc. Mihaela Majcen Marinić. Govoreći o nizu mjera putem kojih Ministarstvo kulture i medija podupire cijeli lanac knjižne djelatnosti, od stimulacija autora i prevoditelja, preko potpora nakladnicima do otkupa knjiga za knjižnice i knjižara, književnih festivala i manifestacija, ministrica je posebno istaknula povećanje sredstava za knjigu i nakladništvo na više od 6 milijuna eura te zaključila da se ta djelatnost nalazi u pozitivnom trendu.

U svom govoru ministrica se osvrnula na reformu sustava vrednovanja prijava za potporu poticanju književnog stvaralaštva i poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog i književno-prevodilačkog stvaralaštva te redovitu dinamiku isplata naknada autorima na temelju prava javne posudbe u knjižnicama uz duplo povećanje sredstava za tu namjenu.

Osvrnuvši se na ovogodišnju provedbu pilot-projekta otkupa knjiga za narodne knjižnice, ministrica je naglasila kako je upravo zahvaljujući kvalitetnoj komunikaciji sa strukom izražena spremnost na uočene rizike, stoga je predstavila prijedloge poboljšanja za iduću godinu poput raspodjele sredstava knjižnicama početkom godine i veći broj rokova za nakladnike.

Ministrica je posebno zahvalila Zajednici nakladnika i knjižara na uspješnoj suradnji s Ministarstvom koja je započela 2017. kada se uspjelo zajedničkim djelovanjem spasiti knjižni sektor te u daljnjem partnerstvu doprinijeti stabilizaciji knjižnog sektora. Podsjetila je kako su unaprijedili nacionalne nastupe na relevantnim europskim i svjetskim sajmovima knjiga u Frankfurtu, Sarajevu, Beogradu, Parizu, Madridu, Leipzigu, Bologni i Guadalajari te time omogućili dodatnu potporu prijevodima djela hrvatskih autora i njihovo objavljivanje na stranim tržištima. Osvrnula se i na dva ključna projekta nacionalnih književnih manifestacija i sajmova - Mediteranski festival knjige u Splitu i pokretanje Panonskog festivala knjige u Osijeku - koja su ostvarena zahvaljujući suradnji između Zajednice, lokalne uprave te ostalih dionika knjižnog sektora.

Državni tajnik Krešimir Partl najavio je kako će se početkom iduće godine objaviti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kojima će se poslovnim subjektima u području kulturne i kreativne industrije omogućiti jačanje kapaciteta u okviru NPOO-a „Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija“.

Voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić predstavila je dosadašnje rezultate pilot-projekta otkupa knjiga za narodne knjižnice i prijedloge za poboljšanje u idućoj godini poput raspodjele sredstava knjižnicama početkom godine i veći broj rokova za nakladnike. Istaknula je i kako je u ovoj godini već otkupljeno više od 62.000 primjeraka knjiga uz odobrena sredstva knjižnicama u iznosu od 2.089.319,53 eura.

 



Pisane vijesti