Najavljeno održavanje Drugih dana medijske pismenosti

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/DMP19.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženkom Divjak sudjelovala je na predstavljanju Dana medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a u ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine. 

Na ovogodišnjim Danima medijske pismenosti raspravljat će se o govoru mržnje, toleranciji, empatiji, dostojanstvu, lažnim vijestima i manipulaciji te razvijanju kritičkog razmišljanja. 

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako su neprimjereni sadržaji u medijima i na društvenim mrežama, govor mržnje i razne manipulacije te širenje vijesti veliki problemi u sadašnjem društvu protiv kojeg se može boriti promicanjem medijske pismenosti. „Jedina vještina s kojom se možemo boriti protiv ovog problema je upravo medijska pismenost koja je postala jedna od najvažnijih kompetencija za život u 21. stoljeću. Upravo iz tog razloga će medijska pismenost, koja ima važnu ulogu u samom odgoju budućih potrošača medija, posebno onih najmlađih, kao i u poticanju kvalitetne produkcije sadržaja biti jedna od značajnijih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020. godine“.

Istaknuvši medijsku pismenost kao ključnu kompetenciju u borbi protiv konzumiranja i dijeljena neprimjerenih sadržaja, ministrica je nadodala kako se regulativom ili kasnijim kažnjavanjem mogu samo sankcionirati posljedice, no važnije je da što veća javnost prepozna neprimjerene sadržaje te da se suzdrži od dijeljenja istih.

Ministrica je nadodala i kako su u Dane medijske pismenosti uključeni mnogi akteri, a od ove godine kreće i zajednički projekt Hrvatskog audiovizualnog centra, Mreže neovisnih kinoprikazivača i Agencije za elektroničke medije u sklopu kojeg su za škole pripremljene besplatne projekcije hrvatskih audiovizualnih djela s kojima će se djeca poticati na raspravu i kritičko razmišljanje što je ključno za medijsku pismenost. Osim toga, ministrica navodi i da su uključeni i „mnogi mediji i knjižnice, a upravo su to mjesta na kojima se mogu provoditi razni projekti, seminari ili radionice medijske pismenosti i to ne samo za djecu i mlade, već i za starije građane kojima je nužna pomoć društva za snalaženje u informatičkom i digitalnom prostoru bez kojeg je danas nemoguće živjeti.“

Ministrica Divjak istaknula je kako će se u sklopu kurikulske reforme od ove jeseni medijska pismenost obrađivati u nizu nastavnih predmeta te nadodala kako je medijska pismenost ključna u borbi protiv lažnih vijesti na društvenim mrežama, u medijima  i cijelom društvu. ''U tom smislu je važno da se medijska pismenost povezuje s drugim vrstama pismenosti, primjerice s matematičkom pismenošću, kako bismo mogli prepoznati lažne vijesti ili pseudoznanost.  Moramo biti svjesni velikog bogatstva informacija i materijala koje primamo putem medija, ali i istovremeno moramo usvojiti načine kako pristupati informacijama i kako ocijeniti je li neki izvor pouzdan'', rekla je ministrica Divjak.

Zamjenik predsjednika Vijeća i ravnatelja Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović istaknuo je kako je svako četvrto dijete ili mlada osoba doživjela ili govor mržnje ili cyber bulling na medijskom i digitalnom prostoru. Vršiteljica dužnosti predstojnice UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković ukazala je na potrebu da se roditeljima, učiteljima i nastavnicima osiguraju kvalitetni materijali za medijsko opismenjavanje.

U okviru Dana medijske pismenosti koji se održavaju od 8. – 12. travnja održat će se više od 180 događanja s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanju vještina medijske pismenosti, stvaranju platforme za suradnju brojnih društvenih dionika i razvoj održivih projekata medijske pismenosti te podrške odgajateljima i nastavnicima razvojem obrazovnih materijala za medijsko obrazovanje. Dani medijske pismenosti održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.
www.medijskapismenost.hr


>>> RASPORED DOGAĐANJA U POVODU DANA MEDIJSKE PISMENOSTI







 

Najave