Najavljen program 57. Međunarodne smotre folklora

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i MKM

Zagreb, 3. srpnja 2023. – Međunarodna smotra folklora Zagreb, najveća smotra etnološke baštine u Republici Hrvatskoj i jedna od najuglednijih u ovom dijelu Europe,  održat će se u Zagrebu od 19. do 23. srpnja predstavljajući i afirmirajući tradicijsku kulturu i folklor domaćih i stranih sudionika. Na konferenciji za medije koja je održana danas u dvorani Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, najavljeno je kako će na ovogodišnjem, 57. izdanju Smotre sudjelovati više od  40 folklornih skupina, ansambala i pojedinaca iz Hrvatske i inozemstva.
 

Na konferenciji za medije sudjelovali su ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld i umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Zagreb dr. sc Tvrtko Zebec.
 
U svom uvodnom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je kako Ministarstvo kulture i medija kontinuirano daje potporu i financira Međunarodnu smotru folklora, što nije uvijek bio slučaj s Gradom Zagrebom, stoga je izrazila zadovoljstvo sadašnjim partnerskim odnosom s Gradom i Turističkom zajednicom grada Zagreba, upravo zbog velike vrijednosti koju gradu Zagrebu i Hrvatskoj donosi festival, te okuplja puno veće krugove publike od one koja je usko vezana uz kulturni amaterizam. Posebno je zahvalila umjetničkom ravnatelju smotre Tvrtku Zebecu, i ravnatelju Kulturnog centra Travno Josipu Forjanu koji sa svojim suradnicima godinama pridonose da festival zadrži visoke umjetničke kriterije odabira, što ga čini različitom od mnogih drugih manifestaciji u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ministrica je podsjetila i na veliku logističku, financijsku i svaku drugu organizacijsku potporu koju Ministarstvo daje amaterizmu kao velikoj bazi, pogotovo u manjim sredinama gdje se njeguje naša kultura i čuva kulturna baština. „Često su kulturno - umjetnička društva u manjim sredinama točke vitaliteta za kulturni rast“, istaknula je ministrica dodavši da tim programima našim građanima omogućujemo aktivnu participaciju u kulturnom životu i stvaramo novu publiku ne samo za tradicionalne kulturne sadržaje, nego i za kulturu uopće. Uz to, spomenula je kako je upravo ulaganje u amaterizam i kulturnu baštinu, omogućilo Hrvatskoj da bude prepoznata u svijetu po svojoj iznimno bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini.

„Hrvatska u odnosu na broj stanovnika ima daleko najveći broj fenomena upisanih na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine čovječanstva“, istaknula je ministrica, podsjetivši na ulogu brojnih etnologa i suradnika Međunarodne smotre folklora, na fakultetima i Institutu za etnologiju i folkloristiku. Zbog svega toga Ministarstvo nastavlja organizacijski i financijski podupirati Međunarodnu smotru folklora te s 85 tisuća eura pridonosi polovici ovogodišnjeg budžeta.

Ministrica je na kraju izrazila zahvalnost ansamblu Lado, još jednoj specifičnosti Hrvatske koja održava svoj profesionalni ansambl koji istražuje, čuva i promiče tradicijsku kulturu, ali je jednako tako i perjanica našeg World – musica te brojnim programima svjedoči kako se tradicijska kultura zrcali u suvremenim umjetničkim izričajima.
 
Ovogodišnjom temom Smotre „Pokraj Kupe, lađane vodice“ obilježava se stotinu godina od etnografske pokupske ekspedicije predvođene Vladimirom Tkalčićem i Milovanom Gavazzijem, što je povod predstavljanju stvaralaštva folklornih skupina s područja Pokuplja.
 
Središnji program Smotre odvijat će se istodobno na tri pozornice –Europskom trgu, u paviljonu na Zrinjevcu te na glavnoj festivalskoj pozornici na Trgu bana Jelačića, gdje će se nakon nastupa folklornih skupina održavati plesne radionice. Pozornice će povezivati folklorne šetnice Folk Street Art kao pop-up – spontani, neformalni nastupi folklornih skupina na ulicama i trgovima.
 
Podsjećamo, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine  Međunarodna smotra folklora Zagreb proglašena je festivalskom priredbom od nacionalne važnosti. Smotra je i članica CIOFF-a, međunarodne udruge folklornih festivala te ima oznaku kvalitete Europskoga udruženja festivala (EFFE 2022. – 2023.) koja se dodjeljuje izvrsnim umjetničkim festivalima.
Više o programu na: https://msf.hr/



Pisane vijesti