NACIONALNI MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI: zagrebačka Moderna galerija napokon je dobila muzeološku odrednicu koja joj pripada


Svojim bogatim fundusom, antologijskim djelima hrvatske moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija oduvijek je bila, no od danas je i pravno postala naš Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Vlada je na svojoj sjednici donijela odluku o promjeni naziva kako više ne bi dolazilo do nedoumica u pogledu djelatnosti koju ta ustanova obavlja.
 
"Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim uvijek je bila nacionalni muzej. Posebno u međunarodnoj poslovnoj komunikaciji postoje nejasnoće kad se kaže galerija što podrazumijeva izložbeni prostor i zato je uz suglasnost Upravnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća predložena izmjena naziva ove nacionalne muzejske ustanove", rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
 
Smještena u historicističkoj palači Vranyczany koju je otkupila Banovina Hrvatska, Moderna galerija otvorena je 16. svibnja 1934. godine. Osamostaljenjem Republike Hrvatske Moderna galerija postaje javna ustanova - muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima država. Jedna je od najstarijih institucija u području likovnih i vizualnih umjetnosti i jedna od naših krovnih kulturnih ustanova, osnovana s ciljem promicanja nacionalne likovne umjetnosti, a danas posjeduje zbirku od 11.000 umjetnina izuzetne nacionalne vrijednosti.


NACIONALNI MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI 

Pisane vijesti