Muzej Slavonije Osijek na godinu dana udomio umjetnine zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: Srećko Budek, Muzej za umjetnost i obrt 


20. travnja 2023. – Izložbeni projekt „MUO u Slavoniji -  Slavonija u MUO“ kruna je višedesetljetne bliske suradnje osječkog Muzeja Slavonije i Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, zahvaljujući kojemu će zagrebački MUO, čiji su prostori u tijeku obnove nakon potresa, na sigurno pohraniti dio svog fundusa, a stanovnici i posjetitelji Osijeka, narednih godinu dana dobiti priliku upoznati bogatstvo predstavljene zbirke i raznovrsnih umjetnina.

Otvarajući izložbu, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak uputio je čestitke svima zaslužnima za realizaciju ovog muzejskog projekta te izrazio zadovoljstvo što će se u istočnoj Hrvatskoj predstaviti i promovirati jedan od uistinu najkompleksnijih i najvrjednijih muzejskih fundusa umjetnosti i umjetničkog obrta u Hrvatskoj, utemeljen prije nešto više od 140 godina. Podsjetivši kako je u prosincu prošle godine u obnovljenim prostorima Providurove palače u Zadru otvorena izložba iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti koja će ondje ostati dvije godine, istaknuo je važnost međuinstitucionalne suradnje hrvatskih muzeja.
 
Naglasio je kako su ostvarenjem ovog muzejskog projekta postignuti mnogi ciljevi suvremene muzeologije koje Ministarstvo kulture i medija zakonodavno, financijski i drugim oblicima podupire i koje želi vidjeti i u nadolazećem razdoblju – a to su međuinstitucionalna i međumuzejska suradnja u stručnom i u operativnom smislu, gostovanje izložbenih projekata, dostupnost i medijska promidžba muzejskih fundusa, odnosno nacionalne kulturne baštine izvan matičnih ustanova, senzibiliziranje javnosti i razvoj publike te posredno, ali ne manje važno - novi oblici poslovanja i unapređivanje suvremenih muzeoloških standarda u muzejskim ustanovama.
 
Okupljenima su se obratili i ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek Denis Detling, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i autor izložbe Miroslav Gašparović te predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka prof. dr. sc. Tihomir Florijančić. Izložba je to koja prvi put u Hrvatskoj u takvom opsegu predstavlja umjetnički muzej u drugom gradu. Izloženi su najreprezentativniji predmeti iz MUO-ovih zbirki slikarstva, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkog dizajna, starije i novije fotografije, grafike, glazbenih instrumenata, kiparstva, bjelokosti, satova, tekstila, metala, stakla, keramike i namještaja, a posebice su istaknuta djela koja imaju neku poveznicu s Osijekom ili Slavonijom, poput dvije skice Bele Čikoša Sesie koje je ponudio za zastor osječkog kazališta ili slike Miroslava Kraljevića te Isidora Kršnjavog.
 
Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović autor je koncepta izložbe čije su kustosice izložbe dr. sc. Marina Bagarić i Adriana Belay. Nastala je u bliskoj suradnji s timom Muzeja Slavonije na čelu s ravnateljem Denisom Detlingom te njegovim suradnicima, Grgurom Markom Ivankovićem, Andrejom Šimičić, Jesenkom Ricl i drugima. Autor postava izložbe je osječki dizajner Vladimir Madunić.

https://www.muo.hr/blog/2023/04/11/muo-u-slavoniji-slavonija-u-muo-velika-partnerska-izlozba-iz-zbirki-muo/
 

 

Pisane vijesti