Music Moves Europe na RUNDA Digital Day

Prvo izdanje glazbene konferencije RUNDA Digital Day održalo se u četvrtak, 7. studenog 2019. godine s ciljem okupljanja glazbenih profesionalaca oko središnje teme digitalne distribucije glazbe.



Posebna savjetnica ministrice doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo čestitala je nositeljima programa – Regionalnom udruženju nezavisnih diskografa RUNDA na kreiranju prostora za okupljanje glazbenih profesionalaca, koji ima za cilj problematiziranje izazova kao posljedica digitalizacije u kontekstu glazbenog sektora. 

Podsjetila je kako je 2018. godine Europska komisija objavila Novu europsku Agendu za kulturu, među čijim je primarnim ciljevima jačanje uloge i pozicije kulture u današnjem globaliziranom svijetu. Napomenula je kako se Agendom definira međusektorski pristup suradnje država članica Europske unije ali i kako ona istovremeno prepoznaje da se u slučaju područja kreativnih industrija nije moguće voditi jedinstvenim pristupom koji odgovara potrebama svih djelatnosti.

Istaknuvši značajnu ulogu europskog glazbenog sektora u gospodarstvu, posebna savjetnica Hraste Sočo rekla je kako se istovremeno pridaje vrijedan doprinos u promicanju europske kulturne raznolikosti i društvene uključenosti. 



Posebna savjetnica ministrice dr. sc. Romana Matanovac Vučković sudjelovala je na okruglom stolu na temu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu na kojem je predstavila usvojenu Direktivu, koju će kroz nacionalno zakonodavstvo implementirati sve države članice.
Osvrnula se i na konkretne učinke koje će usvojena Direktiva donijeti glazbenoj industriji, time ponudivši okvir za daljnju raspravu o mogućnostima i izazovima njezine implementacije, u prvom redu po pitanju Članka 17. o korištenju zaštićenog sadržaja od strane pružatelja usluge dijeljenja sadržaja putem interneta.

U okruglom stolu sudjelovali su: Branko Komljenović (Menart), Nenad Marčec (HDS-ZAMP) i Helen Smith (Impala). Jutarnji dio programa zaključio je još jedan okrugli stol na temu budućnosti streaming-a glazbe u regiji. Uz moderiranje Nikole Jovanovića (Runda) u razgovoru su sudjelovali Želimir Babogredac (Croatia Records), Didier Gosset (Impala) i Silvije Varga (Dancing Bear).
 
Na konferenciji je sudjelovao i Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture koji je ovom prilikom predstavio trenutna kretanja u razvoju sektorske podrške glazbenom sektoru na razini Europske unije, konkretno putem inicijative Music Moves Europe.

Glavni organizator trodnevne konferencije je RUNDA – Regionalno udruženje nezavisnih diskografa, regionalna udruga nezavisnih izdavača osnovana krajem prošle godine s ciljem povezivanja regionalne diskografske scene i smještanjem regije na svjetsku kartu glazbene industrije.
 




 

Pisane vijesti