Museums Making Sense – konferencija Europske mreže muzejskih organizacija NEMO

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Nemo 2020/NEMO.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Otvorena je 28. konferencija Europske mreže muzejskih organizacija NEMO koja se u ovogodišnjem online izdanju održava na temu Museums Making Sense, od 16. do 19. studenog 2020. godine.


Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na otvorenju te istaknula doprinos muzeja u ovim izazovnim vremenima koji su svojim kontinuiranim radom doprinijeli stvaranju osjećaja sigurnosti te nastavku društvenog i kulturnog života.
 
Dodala je kako muzejski djelatnici nastoje uz temeljne aktivnosti poput zaštite, čuvanja, istraživanja i obrade građe prilagoditi prezentaciju muzejskih zbirki i osmisliti nove komunikacijske kanale prema publici na kreativan i inovativan način. Nove tehnologije doprinose pristupu muzejskim sadržajima, njihovoj razmjeni te uključivanju šire publike, osobito djece i mladih, što otvara neposrednu komunikaciju između muzeja i publike, rekla je ministrica.
 
Također, ministrica je naglasila važnost podizanja svijesti o osnaživanju mehanizama upravljanja rizicima u području muzejske djelatnosti, uzimajući u obzir izazove uslijed pandemije kao i prirodne katastrofe poput potresa koje su nas nedavno pogodile, s ciljem prepoznavanja i primjene inovativnih alata za brže utvrđivanje, sprječavanje te ublažavanje svih vrsta rizika.
 
Uvodnim riječima obratili su se i predstavnik mreže NEMO David Vuillaume, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te Irena Kregar Šegota, direktorica Rijeke2020.
Konferencija okuplja predstavnike europskih nacionalnih muzejskih organizacija i struke, kreatore kulturnih politika i aktivne sudionike u europskim muzeološkim projektima kako bi pronašli odgovore na aktualna pitanja važna za europske muzeje, razmijenili iskustava i proširili mrežu suradnje.
 
Tijekom panel-diskusija i drugih online događanja raspravljat će se o načinima na koje muzeji svojim posjetiteljima mogu približiti složene teme poput klimatskih promjena, migracijskih procesa ili gospodarskih odnosa. Muzeji korištenjem različitih metoda pripovijedanja i kreativnim pristupom doprinose lakšem razumijevanju složenih tema.
 
Rijeka – Europska prijestolnica kulture domaćin je ovogodišnje konferencije pa će tijekom konferencije biti riječi i o djelovanju riječkih muzeja, a sudionici će imati priliku ići u virtualni obilazak aktualnih izložbi 51000 Balthazargrad i Fiume Fantastika: Fenomeni grada.
 
NEMO – Network of European Museum Organisations (Berlin) mreža je nacionalnih muzejskih organizacija osnovana 1992. godine, koja predstavlja muzejsku zajednicu u Vijeću Europe. Ističe važnost muzeja kao čuvara kulturne baštine, potiče muzejsku zajednicu na sudjelovanje u postojećim europskim kulturnim politikama te pruža podršku muzejskoj struci, omogućuje i potiče njihovo umrežavanje i suradnju.
 

Pisane vijesti